Svet 0

16.10.2024.

12:10

Bajden obavestio Kongres o svojim postupcima

Predsednik SAD Džozef Bajden poslao je pismo Kongresu sa ciljem informisanja o poslednjim dešavanja na Bliskom Istoku i pomoći koju je Amerika do sada pružila Izraelu. Takođe govorio je o tome kako SAD i dalje ima cilj da zaštiti Izrael.

Izvor: Klik.ba

Bajden obavestio Kongres o svojim postupcima
EPA-EFE/AARON SCHWARTZ / POOL

Podeli:

"Iran je 1. oktobra 2024. lansirao preko 200 balističkih projektila na Izrael. U skladu s našom dugogodišnjom posvećenošću sigurnosti Izraela i našom javnom naznakom naših stalnih napora da zaštitimo Izrael od iranskih pretnji, izveštavam vas o stavu vojnih snaga SAD-a koje pomažu u odbrani Izraela od ovih napada. Izvanredan učinak naših pripadnika širom Bliskog istoka, koji rade uz snažnu podršku izraelskim snagama, doprinio je istorijskoj odbrani Izraela od iranskih pretnji, slično kao i naš zajednički uspeh 13. aprila 2024. Naš zajednički uspeh 1. oktobra uključivao je obaranje desetina iranskih raketa pre nego što bi mogle naneti štetu civilima u Izraelu", rekao je Bajden.

Naglasio je i kako su se poslednjih meseci prilagodili položaji Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku.

"Ova prilagođavanja uključuju proširenje nosača aviona "USS Abraham Lincoln", zajedno s pratnjom borbenih aviona "F-35C Lightning II". Takođe, smo rasporedili dodatne ratne avione, uključujući one koji su sposobni za odbranu od balističkih projektila. Podmornica s navedenim raketama "USS Georgia" i više napadačkih eskadrila lovaca četvrte i pete generacije, uključujući F-22, F-15E i F-16", navedeno je u Bidenovom pismu.

Na kraju, američki predsednik je poručio kako će SAD ostati predan odbrani Izraela.

"U tom kontekstu, naredio sam raspoređivanje odbrambenog sistema od balističkih raketa u Izrael te pripadnika američkih službi koji su sposobni da upravljaju sistemom. Ovu sam odluku donio kako bih zaštitio interese Sjedinjenih Američkih Država u inostranstvu", poručio je Bajden.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: