Svet 0

16.10.2024.

11:06

Snažan udar: Pogođeni su VIDEO

Izraelska vojska objavila je da je pogodila podzemno skladište u južnom predgrađu Bejruta za koje tvrdi da sadrži oružje Hezbolaha.

Izvor: Index.hr

Snažan udar: Pogođeni su VIDEO
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

Vojska je saopštila da je napad na Dahijeh izveden nakon što je "preduzet niz koraka da se smanji rizik od civilnih žrtava, uključujući upozorenja stanovništvu" pre napada.

Gađali su Hezbolahovo strateško oružje

Izraelci tvrde da su imali "precizne" obaveštajne podatke da je "strateško oružje" koje pripada militantnom pokretu Hezbolah bilo uskladišteno na tom mestu.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel kritikovala je prošle nedelje izraelske naredbe za evakuaciju stanovnicima Dahije i drugih oblasti u Libanu, nazvavši ih "neadekvatnim", au nekim slučajevima i "obmanjujućim".

"Upozorenja izraelske vojske stanovnicima Dahije, gusto naseljenog južnog predgrađa Bejruta, bila su nedovoljna", rekla je u četvrtak Agnes Kalamar, međunarodna generalna sekretarka te organizacije.

"Upozorenja izraelske vojske su obmanjujuća i kratka"

"Naša analiza pokazuje da upozorenja izraelske vojske ne samo da su sadržavala obmanjujuće mape, već su izdata u vrlo kratkom roku – u jednom slučaju manje od 30 minuta pre početka napada, usred noći, preko društvenih mreža, dok su mnogi spavali", navodi se u njenom saopštenju.

Amnesti internešenel naglašava da ova upozorenja ne lišavaju Izrael njegove obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu da nikada ne cilja na civile i da preduzme sve moguće mere da umanji njihovu patnju.

Više od 2.350 ljudi je poginulo, a najmanje 11.000 je povređeno u Libanu od kada su pre godinu dana izbili sukobi između Hezbolaha i izraelske vojske, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: