Svet 3

16.10.2024.

12:30

Preokret: Rusi se vraćaju

Prema najnovijim izveštajima, ruske snage uspele su da vrate čak četvrtinu teritorije koju je Ukrajina osvojila upadom u Kursku oblast, pre više od dva meseca.

Izvor: Index.hr

Preokret: Rusi se vraćaju
Profimedia

Podeli:

Podsetimo, ukrajinska vojska je upala u tu, slabo branjenu, rusku oblast u blizini granice sa Ukrajinom 6. avgusata, ali su ruske snage pokrenule kontraofanzivu koja traje već sedam dana, i u okviru koje su uspeli da vrate 120 kvadratnih kilometara, objavio je Telegram kanal DeepState.

Postoje različiti izveštaji o ruskim uspesima u toj operaciji. Zapovednik specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, izjavio je da je Moskva vratila otprilike polovinu teritorije koju su Ukrajinci zauzeli u Kursku.

Međutim, DeepState je naveo da je Ukrajina izgubila oko četvrtinu teritorije koju je zauzela. Takođe se podseća da je na svom vrhuncu upada u Rusiju u avgustu, Ukrajina zauzela oko 900 kvadratnih kilometara. Kijev, pak, tvrdi da je zauzeo ukupno 1.300 kvadratnih kilometara.

Ruski Telegram kanal Astra naveo je u utorak da je Moskva vratila sela Ljubimovka i susedni Tolstoj Lug, gde su ukrajinske trupe bile odsečene prošle sedmice. Taj kanal je dodao da je garnizon Kijeva u Olgovki "praktično uništen".

Proruski vojni blogeri takođe su izvestili da je Rusija zauzela selo Čerkaskaja Konopeljka, jugoistočno od administrativnog centra Sudže, koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Najnovija karta Instituta za proučavanje rata (ISW) prikazuje ove navodne ruske napretke, iako je tink-tenk iz SAD-a u ponedeljak izjavio da nema nezavisne potvrde tih tvrdnji, kao i da podaci ukazuju samo na rusku prisutnost oko 8 kilometara od Sudže.

Oleksandr Sirski, ukrajinski zapovednik, prošle sedmice je izjavio da je Rusija premestila oko 50.000 vojnika u taj region, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao da uprkos ruskim pokušajima da probiju odbranu Kijeva, "momci drže pozicije i pružaju otpor".

Ruski vojni bloger Boris Rožin rekao je da je počela sezona blata te da ruske snage, koje se oslanjaju na vozila s gusenicama, sada imaju prednost nad ukrajinskim vozilima na točovima, iako loši uslosvi na terenu utiču na obe strane.

ISW je ranije naveo da je sezona blata verovatno jedan od faktora zbog kojih je Moskva intenzivirala svoje kontraudare u Kursku.

Kao dodatak za tu tvrdnju, navedena je izjava vojnika iz ukrajinskog bataljona Ajdar, Stanislava Bunjatova, koji je rekao da loše vreme ometa rad dronova i vojne opreme. "Tokom kiše naši dronovi ne mogu uspešno da rade", rekao je on za nezavisni medij Politika Strani, dodajući kako se vozila zaglavljuju i da "artiljerija ne može da bude zamenjena dronovima, niti se može obavljati miniranje".

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: