Svet 0

16.10.2024.

9:47

Kralj je odbijen?

Britanski kralj Čarls III ove sedmice započinje svoju turneju po Australiji, što je ponovo podstaklo raspravu o tome da li bi zemlja trebalo da raskine veze s britanskom monarhijom i da postane republika.

Izvor: Index.hr

Kralj je odbijen?
Tanjug/Jane Barlow/PA via AP, Pool

Podeli:

Čarls, kom je ranije ove godine dijagnostifikovan rak, odložiće svoje lečenje radi devetodnevne turneje, koja takođe uključuje samit Komonvelta u pacifičkoj ostrvskoj državi Samoi.

U Australiji, kojoj je Čarls šef države, antimonarhisti već prodaju simpatizerima suvenire s temom "oproštajne turneje".

I zvaničnik britanske kampanje za republiku, koja je odgovorna za antimonarhističke proteste u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i one prilikom krunisanja Čarlsa, takođe je otputovao u Australiju kako bi organizovao događaje i demonstracije.

Britanske novine Dejli mejl su u međuvremenu objavile da su svi premijeri svih australijskih saveznih država odbili pozivnicu da se sastanu s kraljem na prijemu u glavnom gradu Kanberi, ali to za sada nije potvrđeno.

Međutim, na turneji koja će trajati od 18. do 26. oktobra australijski republikanci neće biti jedini Čarlsov problem.

Sastanak na vrhu Zajednice nacija (Komonvelta) odvija se u vreme kada se grupa uglavnom bivših britanskih kolonija suočava s pitanjima o svom budućem značaju i modernom profilu.

Od 56 zemalja Komonvelta, samo još njih 14 za šefa države ima britanskog kralja.

Na prethodnom samitu pre dve godine u Ruandi, kralj je bio je suočen sa sve većim zahtevima da se zemlje koje su se okoristile ropstvom izvine i plate odštetu.  On je izrazio svoju "ličnu žalost" zbog patnji koje je prouzrokovalo ropstvo, ali nije konkretnije reagovao na zahteve, a portparol britanskog premijera Kira Starmera u ponedeljak je isključio mogućnost isplate odšteta.

Portparol je dodao da to pitanje "nije na agendi" nadolazećeg samita. Međutim, najglasniji u traženju odštete su čelnici karipskih zemalja, kojih je 16 među članicama Komonvelta. Oni i dalje nameravaju da traže "potpuno i formalno izvinjenje" zbog ropstva i da rade na tome da se uspostavi model reparacija.

Čarlsova turneja je prvotno uključivala i Novi Zeland, gde je britanski monarh takođe šef države, ali se od tog plana odustalo u korist manje napornog rasporeda nakon što je Čarlsu III dijagnostifikovan rak.

Sada su lkari, navodno zadovoljni napretkom terapije, pristali da na kratko zaustave lečenje kako bi mu dozvolili putovanje.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: