Svet 0

16.10.2024.

9:40

"Nema razgovora": Vojska ostaje

Zemlje Evropske unije koje daju doprinos mirovnim snagama UN UNIFIL u Libanu nemaju nameru da se povuku sa juga zemlje uprkos pozivima Izraela da to učine, rekao je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

Izvor: Avaz.ba

"Nema razgovora": Vojska ostaje
EPA-EFE/STR

Podeli:

Otkako je 1. oktobra počela izraelska kopnena operacija protiv militanata Hezbolaha, položaji UNIFIL-a su pod vatrom, a dva izraelska tenka probila su kapiju jedne od njegovih baza, kažu UN. Pet mirovnjaka je ranjeno.

Šesnaest zemalja EU, uključujući Austriju, doprinosi UNIFIL-u, a nedavni incidenti izazvali su široku uzbunu među evropskim vladama.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u nedelju UN da povuče UNIFIL "iz uporišta Hezbolaha i iz zona borbenih dejstava".

Ali Šalenberg je, rezimirajući diskusiju među ministrima spoljnih poslova EU u ponedeljak, rekao da evropske nacije okljevaju da povuku trupe.

"Nije bilo razgovora o povlačenju ili bilo čemu", rekao je Rojtersu u intervjuu u Briselu.

"Oni su tu da ostanu, ali bezbednost naših trupa je najvažnija i svi moraju da je obezbede", rekao je Šalenberg, čija zemlja ima oko 160 vojnika u UNIFIL-u.

Evropske nacije dale su oko 3.600 vojnika u snagama od 10.000.

Saradnici EU planiraju da održe video poziv u sredu o svom trenutnom položaju i dugoročnoj ulozi misije kada je reč o nivou trupa, opremi i pravilima angažovanja, prema evropskim zvaničnicima.

Izraelski zvaničnici su rekli da njihove snage nisu namerno gađale UNIFIL, ali da je Hezbolah koristio mirovne položaje kao pokriće za napade i da Izrael ima pravo da odgovori.

Šalenberg je rekao da Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali čak i nenamerni napadi na mirovne položaje krše međunarodno pravo.

"Postoji jasan zahtev da Izrael bude veoma oprezan u vezi sa ovim", rekao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

23 h

Podeli: