Svet 11

16.10.2024.

9:32

Specijalni bataljon krenuo na Ukrajince: Kim poslao vojsku u smrt

Vladimir Putin i Rusija suočavaju se sa velikim nedostatkom vojnika na linijama fronta u ratu sa Ukrajinom.

Izvor: Jutarnji.hr

Specijalni bataljon krenuo na Ukrajince: Kim poslao vojsku u smrt
EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Podeli:

Veliki gubici, odnosno veliki broj mrtvih i ranjenih, naveo ih je na to da okupe bataljon građana Severne Koreje da im pomognu u bici u Kursku.

Kako je izvestio Njuzvik, pozivajući se na ukrajinsku novinsku kuću LIGA ili njene obaveštajne izvore, Moskva će popuniti svoje redove vojnicima koje je poslao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Vojske bi kasnije mogle da budu uključene u borbu u jugozapadnim regionima zemlje, gde se Rusija još uvek bori protiv ukrajinske vojske.

Iako Putin čini sve da odloži i izbegne donošenje odluke o sprovođenju novog talasa mobilizacije na teritoriji Ruske Federacije, svakodnevni veliki gubici u vojnoj opremi i ljudstvu naterali su Ruse na prinudno regrutovanje i jednokratna plaćanja. za vojnike.

Tako će Severnokorejci činiti deo "Specijalnog Burjatskog bataljona" koji je organizovan u okviru 11. zasebne amfibijske jurišne brigade Oružanih snaga Rusije. Očekuje se da će bataljon uključivati do 3.000 severnokorejskih vojnika, koji se trenutno snabdevaju malim oružjem i municijom.

Oni će biti raspoređeni u blizini Suje i Kurska, u blizini ukrajinske granice, potvrđujući ranije izjave portparola američkog ministarstva odbrane Patrika Rajdera, koji je rekao da bi Severnokorejci mogli da postanu "topovsko meso" u Ukrajini.

"Vidimo rastući savez između Rusije i Severne Koreje. Ovde se više ne radi samo o transferu oružja, već o prebacivanju ljudi iz Severne Koreje u okupacione vojne snage", prokomentarisao je ranije ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Njuzvik.

Dana 3. oktobra, ukrajinski i ruski izvori vesti izvestili su da je šest severnokorejskih vojnika poginulo na bojnom polju kod Donjecka, a južnokorejski zvaničnici su rekli da je dalji transfer trupa "veoma verovatan s obzirom na razvoj vojnih odnosa između dve zemlje".

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: