Svet 0

16.10.2024.

8:43

Zašto Trampu skače rejting? FOTO/VIDEO

Kamala Haris pokušava da pridobije podršku Afroameričkih i Latinoameričkih glasača, dok za ove glasače ankete pokazuju porast podrške republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Izvor: Blic.rs

Zašto Trampu skače rejting? FOTO/VIDEO
EPA-EFE/SHAWN THEW

Podeli:

Do američkih predsedničkih izbora ostalo je svega par nedelja, a kandidatkinja demokrata Kamala Haris jača napore da pridobije Afroameričke i Latinoameričke glasače.

Nove ankete pokazale su da je došlo do porasta podrške republikanskom kandidatu Donaldu Trampu među ovim biračima.

To znači da Harisova ima samo nekoliko nedelja da pridobije neophodnu podršku.

Iako ona drži jasnu prednost u obe grupe, neke demokrate upozoravaju da Harisova mora da uradi više da ih podstakne da izađu i glasaju za nju u novembru.

To je, kako piše BBC, delimično zbog nedavnih anketa koje govore da njen republikanski rival Donald Tramp ima uspeha u pridobijanju Afroameričkih i Latinoameričkih glasača, kao što je bio slučaj i 2016. i 2020.

Jedna anketa "Njujork tajmsa" i Sijena koledža ukazuje da je Harisova imala 78 odsto podrške među Afroameričkim glasačima, u poređenju sa oko 90 odsto podrške za kandidate demokrata na prethodnim izborima. To bi se moglo pokazati ključnim u trci u kojoj će, kako deluje, presuditi razlika “za dlaku”.

Trampu skočio rejting zbog ekonomije

Za većinu glasača je primarno pitanje ekonomija, posebno inflacija i troškovi života.

To važi za mnoge Afroameričke i Latinoameričke glasače, a "Njujork tajms" navodi da je značajna deo obe grupe nezadovoljan trenutnim stanjem američke ekonomije.

"Zbog inflacije je ljudima postalo skoro nemoguće ili ekstremno izazovno da obezbede osnovne potrepštine za svoje porodice" rekao je Kventon Džordan iz Virdžinije koji je svojevremeno glasao za Baraka Obamu, ali je dao svoj glas Trampu otkako je ovaj prvi put stupio na nacionalnu političku scenu 2016.

Lidija Domingez iz Las Vegasa u Nevadi kaže da mnogi Latinoamerikanci "pamte ekonomiju pod Trampom" i da zabrinutost za ekonomiju znači da "više nema stigmatizma" u vezi podrške bivšem predsedniku.

"Oni ne mogu sebi da priušte život. To je zaista veliki deo toga. Više nije tabu podržavati ga" rekla je ona BBC-u.

Čak i neki glasači koji naginju ka Harisovoj priznaju da su pitanja vezana za ekonomiju pomogla da se neopredeljeni birači okrenu desnici u svojim zajednicama.

"Mnogo je ljudi u zajednici koji menjaju mišljenje. Mnogi će glasati za Trampa samo zbog ekonomije. Oni nikada ne bi hteli da popiju pivo sa njim, ali misle da on ima alatke da ih ekonomski podigne" rekao je Dijego Aransivija, bivši republikanski glasač iz Nevade koji sada glasa za Harisovu.

Imigracije veliko pitanje za Harisovu i Trampa

Poput šireg američkog glasačkog tela, i Afroamerički i Latinoamerički glasači su izrazili zabrinutost zbog imigracija i upravljanja američko-meksičkom granicom od strane administracije Džozefa Bajdena.

Snažne granične kontrole i obećanje o deportaciji miliona migranata bez dokumenata čine centralni deo platforme Trampove kampanje.

Kampanja je takođe naišla na prijem među nekim Afroameričkim i Latinoameričkim glasačima koji kažu da granicu vide kao haotičnu i opasnu pod administracijom Bajdena i Harisove. Rolando Rodrigez, Trampov pristalica, a nekadašnji demokrata iz Teksasa, kaže da svakodnevna stvarnost rekordnih prelazaka migranata poslednjih godina opterećuje umove nekih glasača, iako su te brojke pale ove godine.

"Živim veoma blizu granice i nikada pre nisam svedočio katastrofi poput one koju smo videli pod Kamalom i Bajdenom" rekao je on.

Socijalna pitanja

Profesor političkih nauka Kvadrokos Driskel kaže da su se posebno Afroamerički muški glasači pomerili od onoga što neki smatraju "demokratskim zagrljajem društvenih programa koji su suprotni njihovim sopstvenim stavovima".

"Postoji percepcija da je došlo do napada na muškost i ono što to znači. Mislim da je to ono protiv čega se bune neki crni muški birači. Nije nužno reč o samoj stranci. Više se radi o biračima unutar partije i frazeologiji koja se koristi u vezi sa ljudskom seksualnošću i polom"rekao je on.

Slično smatra i Afroamerički glasač iz Južne Karoline Klarens Poling. On je rekao da su stavovi Republikanske partije usklađeniji sa njegovim religioznim vrednostima o polovima i seksualnosti.

"Ne možete ići i praviti sopstvenu agendu. Ako nameravate da vodite čitavu zemlju, treba da je vodite na pravi način" rekao je Poling misleći na demokrate.

Dok je Tramp uspeo da privuče Afroameričke i Latinoameričke birače na skupu u gradskoj većnici u Pensilvaniji, Harisova je, kako piše BBC, pojačala sopstvene napore objavljivanjem liste političkih predloga koje je njena kampanja nazvala "agendom prilika za crne muškarce". Ona će se takođe ove nedelje sastati sa Afroameričkim preduzetnicima u gradovima u ključnim državama i razgovarati sa popularnim medijskim ličnostima na dešavanju u Detroitu. Tramp se, u međuvremenu, direktno osvrnuo na nedavnu anketu.

"Naše anketne brojke su nedavno probile plafon sa Afroameričkim i Latinoameričkim glasačima. I to mi se sviđa" rekao je on.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: