Svet 2

16.10.2024.

13:12

Uživo "Ne povlačimo se": SAD uslovile Izrael; Uzvratićemo, ako se usudite FOTO/VIDEO

Izraelska vojska je potvrdila da je jutros izvršila vazdušni napad na ciljeve Hezbolaha u Dahiji, južnom predgrađu Bejruta, nakon što nekoliko dana nije gađala libansku prestonicu.

Izvor: B92.net

"Ne povlačimo se": SAD uslovile Izrael; Uzvratićemo, ako se usudite FOTO/VIDEO
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

U saopštenju izraelske vojske se navodi da su borbeni avioni, navođeni obaveštajnim operativcima, napali podzemno skladište oružja Hezbolaha u Dahiji, prenosi Tajms of Izrael.

  • Sve najnovije vesto o sukobima na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.

Uživo

13:17

Upozorenje iz Irana: Ne upuštajte se u avanture

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Žan Noelom Baroom upozorio je na posledice "svakog novog avanturizma izraelskog režima protiv regiona zapadne Azije".

"Neophodno je okončati napade režima Tel Aviva na Liban", istakao je Arakči i pozvao na uklanjanje prepreka koje nameće Izrael i isporuku međunarodne humanitarne pomoći izbeglicama u Libanu i pojasu Gaze, prenosi agencija Irna.

On je ukazao na tešku situaciju raseljenih lica u ratom zahvaćenim područjima.

Arakči je upozorio evropske zvaničnike i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da je Iran spreman da odlučno uzvrati ukoliko dođe do napada Izraela na tu zemlju.

"Iako Iran čini sveobuhvatne napore da zaštiti mir i bezbednost u regionu u potpunosti je spreman za odlučan i bolan odgovor na bilo kakve avanture Izraela", saopšteno je danas iz kabineta iranskog ministra spoljnih poslova.

13:13

Premijer Libana: Namerno su gađali zgradu opštine

Premijer Libana Nadžib Mikati osudio je danas smrtonosne raketne udare izraelske vojske (IDF) na grad Nabatijeh na jugu Libana u kojima je poginuo i gradonačelnik Nabatijeha Ahmad Halil.

Premijer je ocenio da je Izrael namerno izvršio udare na zgradu opštine u kojoj se održavao sastanak opštinskog veća.

"Premijer osuđuje novu izraelsku agresiju protiv civila u gradu Nabatijehu i namerni napad na zgradu opštine u kojoj je opštinski savet raspravljao o uslugama u gradu i situaciji s humanitarnom pomoći", navodi se u zvaničnom saopštenju Mikatijevog kabineta koje prenosi Gardijan.

Guvernerka provincije Nabatijeh Hovaida Turk ocenila je da je "u masakru koji je počinio Izrael mučenički poginuo gradonačelnik Ahmad Halil" i to u zgradi opštine.
 

13:11

Nastradalo šest osoba, 43 ranjenih

Ministarstvo zdravlja Libana potvrdilo je da je jutros u izraelskim vazdušnim napadima na grad Nabatieh poginulo šest osoba, dodajući da su 43 osobe ranjene.

Kako je ranije saopšteno, jedna od žrtava napada bio je gradonačelnik koji je bio na sastanku Kriznog štaba u Gradskoj kući.

12:06

Melonijeva stiže u Liban

Italijanska premijerka Đorđa Meloni boraviće u petak u jordanskom lučkom gradu Akabi gde će se sastati sa kraljem Abdulahom II od Jordana, a nakon toga, istog dana, putuje u Bejrut gde će se sastati sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Meloni je u utorak najavila da će otputovati u Liban, a da će italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani sledeće nedelje "posetiti Izrael i Palestinu" u okviru međunarodnih napora za deeskalaciju krize na Bliskom Istoku, prenosi ANSA.

Ona je tokom obraćanja članovima italijanskog Senata izrazila zabrinutost zbog trenutne eskalacije u Libanu i načina na koji se situacija razvija uprkos brojnim međunarodnim naporima. Ona je osudila nedavne napade Izraela na UNIFIL mirovnu misiju u Libanu u kojoj se nalazi i italijanski kontingent sa 1.000 vojnika i "potpuno neopravdane i jasne povrede rezolucije UN 1701".

11:24

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je danas da zemlje koje doprinose mirovnim snagama UN u Libanu (UNIFIL) nemaju nameru da se povuku sa juga te zemlje, uprkos pozivima Izraela da to učine.
Šalenberg, čija zemlja ima oko 160 vojnika u UNIFIL-u, rekao je za Rojters u Briselu da "nije bilo rasprave o povlačenju".

"Oni su tu da ostanu, ali bezbednost naših trupa je najvažnija. Svi moraju da budu bezbedni", istakao je on.
Prema njegovim rečima, Izrael ima pravo da se brani od Hezbolaha, ali čak i nenamerni napadi na mirovne položaje predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

Šalenberg je, diskutujući o toj temi među ministrima spoljnih poslova EU i u ponedeljak rekao da evropske zemlje ne nameravaju da povuku svoje trupe niti da odu iz Libana.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je u nedelju UN da povuče UNIFIL "iz uporišta Hezbolaha i iz zona borbenih dejstava", a izraelski zvaničnici su saopštili da njihove snage nisu namerno gadjale UNIFIL-a.

Oni tvrde da Hezbolah koristi položaje mirovnih snaga kao pokrice za napade i da Izrael ima pravo da odgovori.

11:21

Potvrđeno: Poginuo gradonačelnik Nabatijeha i još petoro ljudi

Libanske vlasti saopštile su danas da je gradonačelnik libanskog grda Nabatijeha među poginulima u napadu Izraela.

"Gradonačelnik Nabatijeha Ahmad Halil bio je među onima koji su ubijeni u sredu u udarima Izraela na opštinu ovog južnolibanskog grada u kojem Hezbolah ima uticaj", saopštile su vlasti, prenosi londonski Gardijan, pozivajući se na libanske medije.

Tanjug/AP Photo/Mohammed Zaatari

Guvernerka provincije Nabatijeh Hovaida Turk ocenila je da je "u izraelskom masakru mučenički poginuo gradonačelnik" i to u zgradi opštine.

Ministarstvo zdravstva Libana je saopštilo da je još najmanje pet osoba poginulo u zgrade opštine Nabatijeh i drugih lokalnih vladinih kancelarija, prenela je Al Džazira navodeći da su operacije pretrage i spašavanja preživelih u toku.
Izrael je eskalirao svoju vazdušnu kampanju protiv Hezbolaha u Libanu počevši od 23. septembra, a nedelju dana kasnije je pokrenuo kopnenu invaziju s ciljem da potisne Hezbolah dalje od svoje severne granice.

Prema dostupnim podacima u napadima Izraela je poginulo najmanje 1.350 ljudi, iako je stvarni broj verovatno veći.

10:40

SAD dao ultimatum Izraelu

SAD je dao Izraelu 30 dana da poboljša protok humanitarne pomoći koja stiže u Gazu ili rizikuje gubitak vojne podrške.

Među zahtevima SAD-a je da Izrael mora dopustiti da najmanje 350 kamiona dnevno uđe u Gazu preko sva četiri glavna prijelaza, kao i otvaranje petog.

Takođe, mora provoditi humanitarne pauze širom Gaze kako bi se omogućile humanitarne aktivnosti, uključujući vakcinaciju i distribuciju pomoći, najmanje sledeća četiri mjeseca.

U međuvremenu, SAD je navodno dobio garancije od Izraela da neće napasti iranska nuklearna ili naftna postrojenja kada odgovori na napad balističkim projektilima koji je pokrenuo Teheran prošlog mjeseca.

Međutim, dvojica anonimnih zvaničnika upozorila su da uveravanja Izraela nisu čvrsta i da bi okolnosti mogle da se promene.

10:37

Ubijen gradonačelnik grada Nabatijeha u južnom Libanu?

10:17

"Odgovorićemo na svaki napad Izraela"

Iran će "odlučno odgovoriti" na svaki izraelski napad upozorio je iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragši u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, saopštilo je danas njegovo ministarstvo.

"Iran ulaže znatne napore da zaštiti mir i bezbednost u regionu ali je potpuno spreman da odlučno odgovori na svaku avanturu Izraela, i da učini da on požali", rekao je Aragši u jučerašnjem telefonskom razgovoru s Guterešom.

Iran je 1. oktobra ispalio oko 200 raketa na Izrael, a po prvi put i nekoliko hipersoničnih raketa. Izrael je obećao da će Iranu odgovoriti na taj napad.

10:08

Posledice jutrošnjeg razaranja Bejruta

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: