Svet 2

16.10.2024.

20:33

Uživo Totalno uništenje; Gori; Fijasko VIDEO

Izraelska vojska je potvrdila da je jutros izvršila vazdušni napad na ciljeve Hezbolaha u Dahiji, južnom predgrađu Bejruta, nakon što nekoliko dana nije gađala libansku prestonicu.

Izvor: B92.net

Totalno uništenje; Gori; Fijasko VIDEO
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Podeli:

U saopštenju izraelske vojske se navodi da su borbeni avioni, navođeni obaveštajnim operativcima, napali podzemno skladište oružja Hezbolaha u Dahiji, prenosi Tajms of Izrael.

  • Sve najnovije vesto o sukobima na Bliskom istoku pratite UŽIVO u blogu B92.

Uživo

20:23

Gori u Izraelu

19:52

Potvrđeno: Kolera u Libanu

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je u Libanu potvrđen prvi slučaj kolere, upozoravajući da je rizik od širenja bolesti "veoma visok".

Postoji veliki rizik od širenja kolere među stotinama hiljada raseljenih ljudi koji su napustili svoje domove zbog izraelskih napada protiv libanske militantne grupe Hezbolah, rekao je predstavnik SZO u Libanu Abdinasir Abubakar na onlajn konferenciji za novinare.

19:32

Raketni čamac klase Sa'ar 4,5 sa izraelskom mornaricom, kod obale južnog Libana

Ovaj brodsvoj 76 mm mornarički top za pomoć izraelskim kopnenim trupama i gađa položaje Hezbolaha blizu obale.


 

19:31

Zvaničnik Hamasa: Rešenja za širi sukob zavisi od primirja u Gazi

Bilo koje rešenje za bliskoistočni sukob, koji se proširio na Liban, zavisi od rešenja prvobitne krize u Gazi, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim za Rojters u Istanbulu.

''Toliko je komplikovano i izmešano, dva fronta, da nije lako postići trajni prekid vatre ili trajno rešenje ovog sukoba bez rešavanja prvobitnog, koji je u Gazi", ocenio je Naim.

Naim tvrdi da su zemlje posrednice, uključujući Katar i Egipat, izrazile razočaranje zbog širenja sukoba van Gaze, a za neuspeh pregovora je okrivio Izrael.

"Ne možemo jednostavno da započnemo pregovore o novim uslovima koje je dodao (premijer) Benjamin Netanijahu", kaže on. Zvaničnik Hamasa je naveo da je najnovija izraelska opsada agresivnija od prethodnih, a da su civili meta.

''Mnogo je brutalnije i agresivnije (od prethodnih operacija). Direktno gađa civilne stambene kuće i domove“, rekao je on.

Naim je naglasio da američki pozivi za većom pomoći stanovnicima Gaze nisu u skladu sa podrškom Vašingtona Izraelu. ''Kako da se razume da u isto vreme kada Amerikanci pozivaju na više pomoći, oni šalju milijarde i milijarde dolara i eksplozivne materijale i oružje, i (koriste) svoj veto svaki put u Savetu bezbednosti UN da blokiraju međunarodnu volju“, dodao je zvaničnik.

19:09

Potpuni neuspeh izraelske vojske tokom kopnene operacije

Vojni helikopteri evakuisali ranjene vojnike iz trougla Aita al-Šab-Ramija i Al-Kuzah-Al-Majadin.


 

17:21

Bolnice u severnom delu Gaze ostaju bez lekova

Palestinski zdravstveni zvaničnici pozvali su danas na uspostavljanje humanitarnog koridora za tri bolnice u severnom delu Gaze koje su na ivici kolapsa pošto izraelska vojska već skoro dve nedelje drži tu oblast u blokadi usled intenzivnih borbi sa pripadnicima Hamasa.

Lekari bolnica Kamal Advan, Al-Avda i Indonežanske bolnice, odbili su da napuste pacijente uprkos naređenju za evakuaciju koje je izdala izraelska vojska na početku ofanzive na severno područje Džabalija u Gazi pre 12 dana, preneo je Rojters.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu, Crveni krst i SZO da ispune svoju humanitarnu ulogu time što će otvoriti koridor do našeg zdravstvenog sistema", rekao je direktor bolnice Kamal Advan, Husam Abu Safija.

On je naveo da ne mogu da obezbede čak nijedan obrok za 300 članova svog osoblja. Džabalija, u kojoj je jedan od osam kampova za izbeglice u Gazi, izraelski vojnici su ispraznili početkom rata, ali su se borci Hamasa ponovo ovde rasporedili.

Palestinske zdravstvene vlasti su navele da je u novoj ofanzivi Izraela ubijeno oko 350 Palestinaca u Džabaliji i obližnjim područjima. Izuzetno teška humanitarna situacija navela je SAD da upute Izraelu jedno od do sada najoštrijih upozorenja da mora popraviti situaciju, ili će se suočiti sa potencijalnim smanjenjem vojne pomoći. Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je danas da je teško poverovati u poziv Vašingtona na veću humanitarnu pomoć Gazi, kada daju milijarde dolara u oružju i bezbednosnoj pomoći Izraelu.

U međuvremenu, izraelska vojska je negirala da je ograničila humanitarne isporuke, navodeći da je od 1. oktobra u Gazu ušlo više od 9.000 tona pomoći, od koje je deo stigao do severnog dela enklave, gde prema procenama UN, ima još oko 400.000 Palestinaca.

Jedinica IDF koja nadgleda humanitarnu pomoć u Gazi saopštila je danas da je u severni deo te enklave ušlo 50 kamiona sa hranom, vodom, lekovima i šatorima koje je obezbedio Jordan.

Glavna sestra u Indonežanskoj bolnici u severnoj Gazi Hadel Obeid rekla je, međutim, da tamošnji stanovnici gotovo umiru od gladi i dodala da njihovo osoblje i pacijenti dobijaju samo jedan obrok dnevno koji nije dovoljan za odraslu osobu.

16:44

Iranska garda pozvala na ujedinjenje protiv Izraela

Iranska Revolucionarna garda (IRCG) pozvala je danas, povodom godišnjice bombardovanja bolnice Al Ahli u gradu Gaza od strane Izraela, sve muslimanske zemlje da se ujedine protiv Izraela i iskoriste sva raspoloživa sredstva da okončaju nasilje nad muslimanima.

IRCG je u saopštenju naveo da je napad na bolnicu predstavljao ''prekretnicu u zločinima Izraela'', koji je pokazao nebrigu za ljudske živote, uključujući živote žena i dece, prenosi Irna.

Garda je takođe uputila kritike na račun međunarodnih organizacija za ljudska prava, navodeći da su se izraelski napadi proširili van Pojasa Gaze, uključujući i na Liban, zbog apatije takvih agencija. ''Izraelski saveznici, posebno Sjedinjene Države, koje mu obezbeđuju smrtonosno oružje i političku podršku, ohrabrili su cionistički režim da masakrira narod Gaze i Libana'', navodi se u saopštenju.

Iranska garda je takođe obećala dalju podršku ''pokretu otpora'', uključujući Hamas i Hezbolah, i pozvala muslimanske nacije da se ujedine u okončanju patnji muslimana.

16:37

Aktivirane sirene za dolazeće rakete

16:29

Izrael poručio: Mogu pregovori ali "pod vatrom"

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da se svaki pregovori o okončanju borbi u Libanu moraju voditi "pod vatrom", tokom procene situacije na severnom frontu.

Na sastanku sa komandantima rezervističke 146. divizije, Galant kaže da nedavno hvatanje terorističkih operativaca Hezbolaha u južnom Libanu dokazuje "uspeh IDF-a i teškoću Hezbolaha", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Kroz ispitivanje učimo stvari koje ne bismo naučili na drugi način, a uskoro će nam biti od koristi", kaže Galant i dodaje da će kopnena operacija koja je u toku omogućiti evakuisanim stanovnicima severnog Izraela da se vrate svojim domovima.

 

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: