Svet 1

16.10.2024.

11:51

Uživo Razaranje, gube mnogo vojnika; Bomba: "Zelenski je đavolji sin!" FOTO

Rat u Ukrajini – 966. dan.

Izvor: B92.net

Razaranje, gube mnogo vojnika; Bomba: "Zelenski je đavolji sin!" FOTO
Profimedia

Podeli:

Vode se žestoke borbe na istoku Ukrajine i u ruskoj Belgorodskoj oblasti.

Ukrajinska vojska naredila je evakuaciju civila iz Kupjanska i susednih mesta jer tamo više ne može da ih štiti.

NATO smatra da Ukrajina ima pravo da gađa područja u Rusiji sa kojih je prethodno napadnuta, dok ruske trupe pripremaju nove ofanzive na frontu.

Sve o ratu u Ukrajini pratite u LIVE BLOGU B92.

Uživo

11:48

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
  • Ruska vojska oslobodila je naselja Krasni Jar u DNR i Nevsko u LNR
  • Ruska vojska uništila je skladište bespilotnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine
  • Ukrajinska vojska izgubile je do 100 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Istok"
  • Sistemi PVO oborili su tri granate sistema "hajmars" i 56 dronova ukrajinske vojske u zoni specijalne operacije
  • Grupa "Jug" je odbila sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska je izgubila do 710 vojnika
  • Ukrajinska vojska je izgubila do 465 vojnika i dva oklopna vozila u zoni odgovornosti grupe "Centar"
  • Ukrajinska vojska je izgubila do 430 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe "Zapad"
  • Ruske snage pogodile su obalske lansere raketnih sistema "Neptun" i S-200 ukrajinske vojske
  • Ruske snage pogodile su infrastrukturu vojnog aerodroma, dva preduzeća za proizvodnju eksploziva i rafineriju nafte ukrajinske vojske

10:52

Počela evakuacija iz Kupjanska

Ukrajinske vlasti počele su da evakuišu administraciju i snage bezbednosti, kao i stanovništvo iz Kupjanska, videvši napredovanje Oružanih snaga Rusije u pravcu grada, izjavio je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev.

Prema rečima Gančeva, ruske trupe nastavljaju da napreduju na kupjanskom pravcu, nekoliko naselja je oslobođeno poslednjih nedelja i tamo je trenutno u toku akcija čišćenja.

"Istovremeno, takozvani šef Harkovske oblasti, ukrajinske, Oleg Sinegubov saopštio je da počinje prinudna evakuacija grada Kupinska i okolnih mesta. Ofanziva ka Kupjansku se nastavlja. Naravno, oni shvataju da će pre ili kasnije ovaj grad biti oslobođen i, naravno, ulažu sve napore da, pre svega, evakuišu sve organe vlasti, bezbednosne agencije, uključujući i stanovništvo", rekao je Gančev.
 

09:55

Harkov

09:52

"Zelenski je đavolji sin"

Autoritarni lider Nikaragve nazvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog sinovima đavola i Hitlerom.

Predsednik Danijel Ortega dao je komentare u ponedeljak tokom televizijskog obraćanja na događaju u čast policijskih snaga zemlje, prenose nikaragvanski mediji.

"Izraelsku vladu vodi premijer koji je sin đavola. Zašto? Zato što on vodi politiku terora i on je [Adolf] Hitler", rekao je Ortega.

"Premijer Izraela je Hitler… kao što je predsednik Ukrajine još jedan nacista, još jedan Hitlerov sin, koji želi da uvuče NATO u rat protiv Ruske Federacije", dodao je on.

07:53

Tokom noći odjeknule su eksplozije u Čerkaskoj oblasti, Ternopolju, Harkovskoj oblasti i gradu Nežin u Černigovskoj oblasti, javili su ukrajinski mediji.

07:23

Snage PVO oborile su 51 od 136 bespilotnih letelica koje je lansirala Rusija

"Neprijatelj je noću napao Donjecku oblast protivvazdušnom vođenom raketom S-300/400, vođenom vazdušnom raketom Kh-59 u oblasti Černigova, kao i 136 dronova.

Vazdušni ciljevi su uništeni u Sumskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Ternopoljskoj, Hersonskoj, Harkovskoj, Žitomirskoj, Donjeckoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Kijevskoj, Poltavskoj, Černigovskoj i Černjivskoj oblasti.

Zbog aktivnih protivmera EV, 60 ruskih dronova je izgubljeno na lokaciji. Još 2 - okrenuo nazad u pravcu Ruske Federacije. Više od 20 bespilotnih letelica i dalje se nalazi u vazdušnom prostoru Ukrajine", navodi ukrajinska vojska. 

07:22

Serija eksplozija u Kijevu

U Kijevu je sinoć odjeknula serija eksplozija tokom ruskog napada bespilotnim letelicama, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Sergej Popka.

"Vazdušna uzbuna je i dalje na snazi! U glavnom gradu radi protivvazdušna odbrana", napisao je on na Telegramu i pozvao građane da ostanu u svojim skloništima, prenosi Ukrinform. 

Vazduhoplovne snage Ukrajine su ranije saopštile da je u Kijevu i nizu regiona proglašena vazdušna uzbuna zbog opasnosti od napadnih bespilotnih letelica.

"'Šahedi' u Kijevskoj oblasti u oblasti glavnog grada, protivvazdušna odbrana je aktivirana", navodi se u saopštenju. 

Nekoliko grupa dronova tipa "šahed" je ušlo u Ukrajinu sa severa i juga, navodi ukrajinska agencija.
 

07:22

Najnovija procena ruskih gubitaka

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: