Svet 5

15.10.2024.

18:47

Poslat ultimatum: Rok je 30 dana

Sjedinjene Države su pisale izraelskoj vladi dajući joj rok od 30 dana da hitno poveća pristup humanitarnoj pomoći u Gazi ili se suoči sa mogućnošću smanjenja američke vojne pomoći.

Izvor: Index.hr

Poslat ultimatum: Rok je 30 dana
Profimedia/Israel Defense Forces / Handout via SIPA PRESS

Podeli:

Pismo predstavlja najsnažnije poznato pisano upozorenje Bajdenove administracije svom savezniku, a dolazi pošto izraelski napad na severnu Gazu izaziva masovno prisilno raseljavanje civila na jug.

Pismo potpisano od Blinkena i Ostina

Pismo, poslato pre dva dana, potpisali su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin. U njemu SAD izražavaju "duboku zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije".

Dodaje se da je Izrael prošlog meseca odbio ili opstruirao skoro 90 odsto humanitarnih kretanja između severne i južne Gaze.

Navodi se da su naredbe za evakuaciju primorale 1,7 miliona ljudi u uski obalni pojas, gde su "u velikoj opasnosti od smrtonosne infekcije".

U pismu se poziva na "hitnu i održivu akciju vaše vlade ovog meseca da preokrene ovaj trend".

Takođe se navodi da Izrael "mora, počevši odmah i u roku od 30 dana", da preduzme niz konkretnih mera za povećanje snabdevanja pomoći, uz napomenu da neuspeh u tome može "imati posledice po politiku SAD", prenosi Bi-Bi-Si.

Pismo se odnosi na američke zakone koji mogu zabraniti vojnu pomoć zemljama koje ometaju isporuku američke humanitarne pomoći.

Poziva Izrael da prekine "izolaciju severne Gaze" potvrđujući da neće biti "politike izraelske vlade prisilne evakuacije civila" sa severa na jug.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: