Svet 7

15.10.2024.

18:00

Dogovoren plan osvete: Počinje uništenje

Izraelski mediji javljaju da su se premijer zemlje Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i drugi ministri dogovorili o načinu i vremenu odmazde Iranu za nedavni napad stotinama balističkih projektila, javlja Anadolu Agenci.

Izvor: Index.hr

Dogovoren plan osvete: Počinje uništenje
EPA/PIYAL ADHIKARY

Podeli:

Izraelska državna televizija KAN prenosi da su Netanjahu i Galan odluku doneli nakon konsultacija sa relevantnim ministrima. Plan odmazde tek treba da bude predstavljen izraelskom ratnom kabinetu, koji bi morao da ga formalno odobri.

Ministar odbrane je nedavno najavio "definitivni i smrtonosni" odgovor

Podsetimo, Galant je nedavno rekao da će "uskoro odgovoriti" na iranske raketne napade i da će odgovor biti „definitan i smrtonosan“. Podsetimo, Iran je 1. oktobra izveo najveći vojni napad na Izrael do sada.

Iranci su na Izrael lansirali stotine balističkih projektila, od kojih je većina oborena uz pomoć američkih snaga i drugih saveznika. Izrael je najavio da će odgovoriti na napad.

Amerika je nedavno potvrdila da Izraelu šalje najbolji odbrambeni raketni sistem na svetu

Podsetimo, Vašington je nedavno potvrdio da će Izraelu poslati bateriju protivraketnog odbrambenog sistema THAAD, koji mnogi smatraju najboljim takvim sistemom na svetu.

Odbrambeni sistem THAAD je jedno od najmoćnijih protivraketnih oružja američke vojske, sposobno da presreće balističke rakete na udaljenostima od 150 do 200 kilometara i sa skoro savršenom stopom uspeha tokom testiranja.

Jedna takva baterija sada stiže u Izrael da pomogne da se ojača ionako impresivna sposobnost zemlje da se suprotstavi nadolazećim projektilima nakon iranskih napada na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra, saopštio je Pentagon. Ali za to su mu potrebni američki vojnici na terenu.

Američka vojska će poslati oko 100 vojnika u Izrael da upravljaju baterijom. Iran je obavestio SAD da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je iranski izvor za Si-En-En u subotu.

Izrael već ima niz sličnih sistema, ali...

Izrael već ima brojne protivraketne sisteme dizajnirane da obaraju dolazeće rakete. Davidova praćka, zajednički projekat izraelskog naprednog odbrambenog sistema RAFAEL i američkog odbrambenog giganta Raitheon, koristi kinetičke "hit-to-kill" presretače Stuner i SkiCeptor za uništavanje ciljeva udaljenih do 300 kilometara.

Iznad Davidove praćke su izraelski sistemi Arrov 2 i Arrov 3, razvijeni u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama. Arrov 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih projektila u njihovim završnim fazama - dok uranjaju ka svojim ciljevima - u gornjoj atmosferi. Arrov 3 koristi tehnologiju "hit-to-kill" za presretanje dolazećih balističkih projektila u svemiru, kao što THAAD može da uradi.

Zašto upravo sada šalju takvo oružje u Izrael?

Podsetimo, Iran je u napadu na Izrael 1. oktobra lansirao oko 200 balističkih projektila. Mnoge je oborila izraelska protivvazdušna odbrana, ali je Iran uspeo da pogodi vazdušnu bazu u kojoj se nalazi izraelska eskadrila lovaca F-35. Raketa je takođe pala na manje od kilometar od sedišta Mosada, izraelske obaveštajne agencije.

Napad je jasno pokazao ograničenja izraelske protivvazdušne odbrane, a Izrael je pokušao da rasporedi više presretača srednjeg i dugog dometa kako bi popunio praznine. SAD su učestvovale u obaranju nekih projektila, ali je Izrael nastojao da učini više pre sledeće runde iranskih balističkih projektila.

Poruka Iranu, ali i Izraelu

Raspoređivanje THAAD-a takođe ima značajan politički značaj. Time, naime, Vašington šalje signal Iranu da Amerika podržava Izrael u ovom sukobu i da je spreman da pošalje svoje najnaprednije oružje u tu svrhu.

Ali ta posvećenost dolazi sa uslovom: Vašington želi da Izrael obuzda svoju osvetu Iranu i izbegne napade na nuklearna ili naftna postrojenja. Iako on ne može da kontroliše ono što Izrael radi, može se nadati da će nakon razmeštanja baterije THAAD, između ostalog, izraelski lideri biti spremniji da poslušaju američke zahteve.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: