Svet 7

15.10.2024.

15:17

NATO je poslao poruku Rusiji: Spremni smo

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da NATO godišnjom nuklearnom vojnom vežbom "Steadfest noon" šalje poruke, prvenstveno Ruskoj Federaciji, da je spreman da brani svoje interese i upotrebom nuklearnog arsenala.

Izvor: Tanjug

NATO je poslao poruku Rusiji: Spremni smo
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Podeli:

Podsetimo, vežba "Steadfest noon" počela je u ponedeljak iznad zapadne Evrope, a u njoj učestvuju i borbeni avioni koji mogu da nose američke nuklearne bojeve glave.

Bjegović je za Tanjug rekao da su u poslednje vreme NATO vežbe učestale i podsetio da je nedavno završena velika vežba u Litvaniji, u kojoj je učestvovalo više od 3.200 vojnika i u kojoj je proveravana spremnost kopnenih jedinica.

"Smisao ove vežbe jeste upotreba borbenih, prvenstveno pešadijskih bataljona, u okviru pešadijske brigade, gde oni uvežbavaju svoje operativne sposobnosti, kako defanzivne, tako i ofanzivne. Naročito je taj deo interesantan, kada govorimo o ofanzivnim dejstvima - na koga bi bila usmerena ta ofanzivna dejstva? Poznato je da Litvanija praktično prva brana odbrane NATO alijanse ka Belorusiji, samim tim i ka Ruskoj Federaciji", kaže Bjegović.

Podseća da je nedavno održana do sada najveća vazduhoplovna vežba NATO snaga "Rammstein flag 24", na području Grčke, u kojoj je učestvovalo 12 zemalja i više od 140 aviona četvrte i pete generacije, medju kojima i F-16, F-35, Rafali, Eurofajteri i Gripeni.

Ukazao je da je na toj vežbi bila vidljiva integracija vazdohoplovnih snaga sa PVO raketnim sistemima, koji su integrisani sa kopnenim delom snaga, u zajedničkoj borbi protiv vazduhoplova i balističkih i krstarećih raketa.

"Ono što ima poseban značaj je da u tom delu nije učestvovala Turska, iz svojih razloga", rekao je Bjegović i dodao da bi se razlozi turskog neučestvovanja u vežbi mogli tražiti u porukama koje ova vežba šalje,a to je, prema njegovom mišljenju, da je NATO spreman da brani Izrael ako dodje do sukoba širih razmera.

Na pitanje kako komentariše to što je Rusija promenila svoju nuklearnu doktrinu, Bjegović kaže da je to prvenstveno poruka NATO alijansi i da je reč o ruskoj proceni koliko i do koje mere njihovu interesi mogu da budu ugroženi da bi se, eventualno, oni odlučili na upotrebu taktičkog nuklearnog potencijala.

"To bi se prvenstveno odnosilo na područje Ukrajine, na neke delove Evrope ili na neke zemlje EU, tj. NATO alijanse, koje su već poprilično neprijateljski raspoložene prema Ruskoj Federaciji. Mislim da je to prvenstveno u ovom slučaju poruka njima", rekao je Bjegović.

Osvrćući se na izjavu portparola Kremlja Dimitrija Peskova da održavanje NATO nuklearnih vežba tokom sukoba u Ukrajini vodi ka eskalaciji tenzija, Bjegović je istakao da je izjava Peskova zdravorazumska i dobronamerna, u momentima kada se, kako kaže, "poprilično" zvecka sa oružjem.

Prema njegovom mišljenju, dešavanja u poslednjih dve godine ne vode ka smirivanju situacije na geopolitičkom planu, već se, kako kaže, čini da se vrši priprema za neki veliki događaj koji treba da se desi.

Bjegović je izrazio nadu da će donosioci važnih odluka u svetu promeniti trend slanja opasnih poruka i ocenio da bi jedan od onih koji bi to mogao da uradi, ukoliko pobedi na američkim predsedničkim izborima, mogao biti kandidat republikanaca Donald Tramp.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: