Svet 9

15.10.2024.

13:33

Sledi masovni udar Rusa?

Ukrajina se priprema za masovne ruske napade na energetsku infrastrukturu tokom jesenjih i zimskih meseci, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksandar Litvinjenko.

Izvor: Kijev independent

Sledi masovni udar Rusa?
Tanjug/AP Photo/Marko Ivkov

Podeli:

"Sa početkom grejne sezone možemo očekivati masovne ruske udare na energetski sektor", rekao je Litvinjenko.

"Sezona grejanja" se odnosi na hladniji period godine, obično počinje sredinom oktobra i traje do aprila.

Rusija je tokom proleća izvela ogromnu kampanju vazdušnih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, sličnu onoj pokrenutoj tokom jeseni i zime 2022-23, podseća KIjev inedependent.

Ukrajinski zvaničnici upozorili su da se Moskva sprema da izvrši udare na ukrajinska nuklearna postrojenja uoči zimskih meseci, jer Rusija nastoji da zemlju gurne u trajnu hladnoću sa ciljem da slomi rešenost Ukrajinaca.

Između marta i avgusta ove godine, Rusija je takođe uništila sve termoelektrane i skoro sve hidroelektrane u Ukrajini, rekao je predsednik Vladimir Zelenski krajem septembra.

Prema izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA), nestašica struje u Ukrajini bi ove zime mogla da dostigne 6 gigavata kao rezultat napada, što je oko jedne trećine očekivane vršne potražnje.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: