Svet 10

15.10.2024.

12:18

Preokret; Rusi gube

Ukrajinske snage ponovo su povratile položaje koje je prethodno zauzela Rusija blizu Pokrovska, dok Moskva nastavlja pritisak na taj grad u Donjeckoj oblasti, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Izvor: Index.hr

Preokret; Rusi gube
Profimedia

Podeli:

Moskva je nastavila ofanzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedelju izvestio da ruske snage počinju da koriste oklopna vozila u napadima, te da su pogodile rudnik Koročenka na istočnim ivicama Selidove projektilom vazduh-zemlja Kh-38ML.

Ukrajinci vraćaju teritoriju na istoku

ISW sada navodi da snimci sa terena pokazuju ukrajinski napredak jugoistočno od Pokrovska, blizu sela Selidove.

Možda vas zanima

"Kijev je ponovo zauzeo izgubljene položaje blizu Selidova, dok su ruske snage nedavno napredovale blizu Torecka, Donjecka i Velike Novoselke", stoji u izveštaju.

ISW je opisao kako su ruske snage nastavile napade u pograničnom području između Donjecke i Zaporoške oblasti, gde su ostvarile napredak, iako se čini da to nije deo veće ofanzive.

Ruski i ukrajinski izvori izvestili su da su tokom vikenda delovi 336. brigade pešadije i 394. motorizovane brigade Rusije pokrenuli napade blizu Levadina, probivši ukrajinsku odbranu. Ruski predsednik Vladimir Putin je kao jedan od glavnih ciljeva postavio osvajanje cele Donjecke oblasti, zbog čega se sada nalazi u komplikovanoj situaciji nakon ovih vesti sa istoka Ukrajine, koje nikako ne odgovaraju Kremlju.

Možda vas zanima

Svet

Totalna katastrofa: Rusija izgubila deo teritorije?

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak Štaba vrhovnog komandanta, a ključne teme bile su bitke na Pokrovskom i Kurahovskom pravcu, kao i ruski pokušaji probijanja odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Kurščini.

20:22

14.10.2024.

17 h

Ruski vojni blogeri tvrde da je Moskva zauzela Levadno i napredovala do južnih ivica Novodarivke, iako ISW navodi da nema vizualnih dokaza za te tvrdnje.Rusija je pokrenula ofanzivu prema gradu, koji je ključno čvorište koje se koristi za snabdevanje ukrajinskih trupa na istoku zemlje.

Rusko Ministarstvo odbrane i promoskovski vojni blogeri tvrde da su ruske snage ostvarile uspehe blizu grada, poput zauzimanja sela koja se nalaze na jugoistoku.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: