Svet 0

15.10.2024.

13:13

Počela zvanična kampanja za parlamentarne izbore u Japanu

U Japanu je danas počela zvanična kampanja za prevremene parlamentarne izbore koji će biti održani 27. oktobra, dok japanski premijer Šigeru Išiba traži novi mandat, javili su japanski mediji.

Izvor: Tanjug

Počela zvanična kampanja za parlamentarne izbore u Japanu
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Podeli:

Tokom 12-dnevne kampanje, 1.344 kandidata pokušaće da stekne podršku birača na izborima na kojima će se birati ukupno 465 poslanika u Predstavničkom domu, preneo je Kjodo.

Išiba je prošle sedmice raspustio donji dom parlamenta, samo osam dana nakon što je preuzeo dužnost.

Liberalno-demokratska partija (LDP), čiji je Išiba predsednik, i njen koalicioni partner, konzervativna partija centra Komeito, imaju za cilj da zadrže većinu u donjem domu ili najmanje 233 mesta.

Ta koalicija je do sada imala 288 mesta u donjem domu. Glavna opoziciona Ustavno-demokratska partija Japana nada se da će doći do promene vlasti u zemlji u kojoj je LDP vladao tokom većeg dela posleratne ere, navodi japanska agencija.

Lider Ustavno-demokratske partije Jošihiko Noda kritikovao je Išibu da koristi izbore da bi skrenuo pažnju javnosti od skandala u vezi sa korupcijom i trošenjem novca iz fondova.

Redovni parlamentarni izbori u Japanu trebalo je da se održe pre oktobra 2025. godine.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: