Svet 6

15.10.2024.

10:44

"Dogovor je pao"; Pravi se velika i moćna sila...

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je u ponedeljak, 14. oktobra Državnoj dumi nacrt zakona o ratifikaciji sveobuhvatnog sporazuma o strateškom partnerstvu između Rusije i Severne Koreje.

Izvor: Kijev post

"Dogovor je pao"; Pravi se velika i moćna sila...
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Podeli:

Ovaj sporazum, koji podrazumeva potencijalnu vojnu podršku, objavljen je preko baze podataka o zakonodavnoj delatnosti Dume.

Ključna odredba u članu 4 sporazuma kaže da ako Rusija ili Severna Koreja budu napadnute i uđu u ratno stanje, druga strana će pružiti vojnu i drugu pomoć koristeći sva raspoloživa sredstva, u skladu sa članom 51 Povelje UN i zakonima oba naroda.

Ugovor će stupiti na snagu kada obe zemlje razmene dokumente o ratifikaciji, navodi Kijev post.

Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un potpisali su sporazum 19. juna tokom Putinove posete Severnoj Koreji, a tekst je kasnije objavila severnokorejska Centralna telegrafska agencija.

Možda vas zanima

Svet

Severna Koreja ulazi u rat?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u večerašnjem video obraćanju naciji da se Severna Koreja uključuje u rat u Ukrajini.

19:03

14.10.2024.

18 h

Svet

"Kad god se suoče sa silom, Putin se povlači"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrij Sibiha je demantovao informaciju koju je objavilo više stranih medija o navodnoj spremnosti Ukrajine da učini, kako je naveo, "neprihvatljive teritorijalne ustupke agresoru".

15:59

14.10.2024.

21 h

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Jonhap, klauzula o vojnoj pomoći veoma liči na odredbu iz Ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći između SSSR-a i Severne Koreje iz 1961.

Zapadni izvori navode da Severna Koreja već isporučuje milione artiljerijskih granata Rusiji za njen rat sa Ukrajinom. Pored toga, severnokorejski vojni inženjeri i osoblje navodno pomažu ruskim snagama.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je 14. oktobra da Severna Koreja ne samo da šalje oružje već i raspoređuje svoje građane da se bore zajedno sa ruskim trupama.

Kijev post je, pozivajući se na svoje obaveštajne izvore, ranije izvestio da je više od 20 vojnika poginulo u raketnom udaru 3. oktobra na rusko okupiranu teritoriju u blizini Donjecka, uključujući šest oficira iz Severne Koreje, koji su došli da se posavetuju sa svojim ruskim kolegama.

Možda vas zanima

Svet

"Ne! To bi bio rat"

Mađarska ne razmatra pitanje ulaska Ukrajine u NATO jer bi to značilo direktnu konfrontaciju Severnoatlantske alijanse sa Rusijom, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

10:55

14.10.2024.

1 d

Prema izveštajima ruskih društvenih medija, pre raketnog udara, Rusi su severnokorejskim predstavnicima demonstrirali obuku osoblja za jurišne akcije i odbranu.

Prošle godine je ukrajinska Glavna obaveštajna uprava (GUR) izvestila o dolasku ograničenog kontingenta vojnika iz Severne Koreje na privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine, uključujući jedinice inženjerijskih trupa, što ukazuje na aktivnu saradnju između Rusije i Severne Koreje.

Centar za nacionalni otpor (CNR) je u septembru 2023. izvestio da Rusija planira da dovede državljane Severne Koreje na okupirane teritorije Donjecka i Luganska radi građevinskih radova.

CNR je ocenio da su Severnokorejci pozvani da obezbede snabdevanje radnom snagom u ovim regionima, jer je rat Kremlja u Ukrajini doveo do nedostatka radne snage širom Rusije i okupiranih teritorija.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: