Svet 2

15.10.2024.

10:45

Šok priznanje: Zapadu je dosta Ukrajine?

Zapad se umorio od podrške Ukrajini, priznala je finska ministarka spoljnih poslova Elina Valtonen u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Izvor: B92.net

Šok priznanje: Zapadu je dosta Ukrajine?
Profimedia

Podeli:

Zapadne države su umorne u svojoj podršci Ukrajini i sve se više nadaju nekom obliku rešavanja sukoba, upozorila je finska ministarka spoljnih poslova, dok je pozvala svoje kolege u zapadnim državama da udvostruče napore da pomognu Kijevu.

"To je stvarno", rekla je Elina Valtonen o umoru zapadnjaka.

"I sve više", dodala je.

Ona je takođe napomenula da je sukob na Bliskom istoku skrenuo i pažnju i resurse, a takođe je naterao mnoge zemlje da razmišljaju o pronalaženju rešenja za Ukrajinu.

"Ova dva sukoba su, naravno, veoma povezana, ali za nas Evropljane bi bilo važno da shvatimo da ako dozvolimo Rusiji da pobedi u Ukrajini, onda u suštini ukidamo kredibilitet našeg odvraćanja", rekla je ona.

Valtonen je rekao da zapadne zemlje takođe moraju da pooštre sankcije osmišljene da naškode ruskoj ekonomiji, posebno rastućoj "floti u senci" neosiguranih naftnih tankera koji se koriste da bi se zaobišla ograničenja na prodaju sirove nafte.

Finska, Danska i druge zemlje Baltičkog mora su u tekućim razgovorima o načinima pooštravanja sankcija u vezi sa flotom u senci, ali pravila pomorskog prolaza znače da bi blokiranje ruskih brodova koji prolaze kroz ključne moreuze bilo protivno međunarodnom pravu.

Valtonen je rekla da će više brodova i povezanih subjekata biti dodato na spiskove sankcija, i da bi Brisel trebalo da cilja i finansijske institucije koje su omogućavale transakcije koje uključuju trgovinu.

"To je zaista velika briga, posebno sada kada se Baltičko more zamrzava zimi", rekla je ona i dodala da "to samo povećava rizik od nesreća i incidenata".

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: