Svet 2

15.10.2024.

8:50

Očaj, jad, strah i smrt; "Dosta više"

"Pokrovsk je postao najopasniji grad od svih koji su sada na liniji fronta“, izjavio je za BBC načelnik medicinske jedinice 25. brigade ukrajinske vojske.

Izvor: BBC

Očaj, jad, strah i smrt; "Dosta više"
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Podeli:

"Nismo uspeli da stabilizujemo front. Svaki put kada se linija fronta pomeri, pomeramo se i mi", rekao je Oleksandr koji navodi i da njegova improvizovana bolnica dnevno primi i 50 vojnika u jednom danu - broj koji je retko viđen ranije tokom ovog rata.

Unesrećeni se dovoze na lečenje na tajnu lokaciju, na kojoj je terenska bolnica smeštena, kada su manje šanse da ih napadnu naoružani ruski dronovi.

BBC navodi da ukrajinske trupe trpe ogromne gubitke u žestokoj borbi za odbranu Pokrovska, koji je postao grad duhova. Više od tri četvrtine stanovništva je otišlo iz nekada veoma "živog” gradića sa 60.000 stanovnika.

BBC dalje piše na svom sajtu da su naleti ruske vojske neprekidni, podsećajući da je i sama vlada u Kijevu priznala da su borbe oko Pokrovska najintenzivnije.

Reporteri britanskog javnog servisa koji su boravili sa lekarima u terenskoj bolnici u blizini Pokrovska kažu da u nju stižu vojnici koji su povređeni u različitim dobima dana, ali da su tek uveče prebačeni na lečenje kada je teren bo bezbedan, što znači da mnogi ni ne sačekaju bolnicu.

Pokrovsk je važno transportno čvorište. Železnička veza koja prolazi redovno kroz grad korišćena je za evakuaciju civila iz gradova na liniji fronta u bezbednije delove Ukrajine i za premeštanje zaliha za vojsku.

Ukrajina zna šta je ovde u pitanju, ali znaju i Rusi.

Takođe, navodi se da je i evakuacija iz Pokrovska veoma opasna jer je pretnja od ruskih dronova konstantna. Prozori zgrade su zabijeni daskama tako da dronovi ne mogu da gledaju unutra, ali čim neko izađe kroz vrata, postoji opasnost da budu pogođeni.

"Stalno ih čujemo kako zuje – zastaju i gledaju kroz prozore", kaže Viktorija Vasilevska, 50, jedna od preostalih, ratom umornih stanovnika. Ali čak je i ona sada pristala da bude evakuisana iz svog doma, na posebno opasnom istočnom rubu grada.

Iznenađena je koliko se brzo linija fronta pomerila na zapad prema Pokrovsku.

"Sve se dogodilo tako brzo. Ko zna šta će dalje biti ovde. Gubim živce. Imam napade panike. Plašim se noći", dodala je ona.

"Želim da se rat završi. Trebalo bi da bude pregovora. U zemljama koje je Rusija zauzela ionako nije ostalo ništa. Sve je uništeno i svi su ljudi pobegli", kaže ona.

BBC navodi da je veći deo Pokrovska sada bez struje i vode, a za ceo grad radi samo jedna česma.

Jedna stanovnica Pokrovska rekla je da je "užasnuta". "Ne mogu da živim bez sedativa", kaže ona. "Toliko naših dečaka umire, toliko ih je ranjeno. Oni žrtvuju svoje živote, a ovo se nastavlja i traje", dodala je ona.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: