Svet 9

15.10.2024.

13:59

Uživo Puklo je: Pet udara, jedan za drugim; Tako izgleda uništenje FOTO

Rat u Ukrajini – 965. dan.

Izvor: B92.net

Puklo je: Pet udara, jedan za drugim; Tako izgleda uništenje FOTO
Profimedia

Podeli:

Nema skloništa ni za civile ni za vojsku i, nažalost, to omogućava neprijatelju da zauzme nova područja u gradu Torecku, potvrđuje Kijev.

Ukrajinske obaveštajne službe obavestile su Volodimira Zelenskog o "delotvornoj" umešanosti Severne Koreje u rat.

Sve o ratu u Ukrajini pratite iz časa u čas u LIVE BLOGU B92. 

Uživo

13:56

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o situaciji na kurskom pravcu
  • Jedinice grupe "Sever" odbile su osam kontranapada ukrajinskih snaga u pograničnim delovima Kurske oblasti. U borbama je poginulo i ranjeno do 90 ukrajinskih vojnika
  • U protekla 24 časa ukrajinske snage izgubile su na kurskom pravcu više od 200 pripadnika, tenk, oklopno vozilo i dva oklopna transportera, od kojih jedan "strajker", tri minobacača, raketni sistem BM-21 "grad" i dva automobila
  • Ruska avijacija i artiljerija uništile su ljudstvo i tehniku 15 ukrajinskih brigada u rejonima 19 naselja u pograničnom delu Kurske oblasti
  • Osim toga, operativno-taktička avijacija i raketne snage izvele su napade na područja koncentrisanja i rezerve devet brigada Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti
     

13:56

Ukrajinska vojska: Uništavanje neprijateljskih položaja

12:39

Šef delegacije NATO-a u Kijevu: Ukrajina ima pravo da gađa ciljeve u Rusiji

Ukrajina ima apsolutno pravo da gađa ciljeve u Rusiji iz kojih je napadnuta, na osnovu međunarodnog prava kojim je zagarantovano pravo na samoodbranu, izjavio je danas šef delegacije NATO-a u Kijevu Patrik Tarner, navodeći da Kijev već koristi to svoje pravo.

Tarner je rekao u intervjuu za Ukrinform da rukovodstvo NATO-a priznaje pravo Ukrajine da napada dalekometnim oružjem, kako je naveo, "legitimne ciljeve" na teritoriji Ruske Federacije, ali da ostaje na svakoj zemlji članici Alijanse da dozvoli upotrebu oružja koje je isporučila Ukrajini u te svrhe.

"Pre svega, prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima apsolutno pravo, u okviru prava na samoodbranu, zagarantovanog Poveljom UN, da napada vojne ciljeve van svojih granica sa kojih Ruska Federacija napada", naveo je Tarner.

11:26

Puklo je: Pet udara, jedan za drugim

Na fabriku za proizvodnju oklopnih vozila u Nikolajevu izvedeno je pet udara, jedan od njih pogodio je cisternu sa gorivom, usled čega je izbio požar, saopštio je za Sputnjik koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

On je dodao da je uništeno desetak jedinica tehnike, kao i da ima više od 30 ranjenih i poginulih vojnika.
 

09:37

Primirje je veoma daleko...

Perspektiva da se Rusija prisili da zaključi primirje vojnim putem izgleda veoma daleko, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"Postoji strateška logika da se Ukrajina politički i vojno ojača, kako bi se (predsednik Rusije Vladimir) Putin naterao da sedne za pregovarački sto, ali moram da priznam da to izgleda kao veoma daleka perspektiva", rekao je Borelj posle sednice Saveta ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.
 

09:35

Ukrajinci vraćaju izgubljene položaje kod Selidova, a ruske snage napreduju kod Torecka, Donjecka i Velike Novosilke

08:06

Napad helikopterom, uništavanje

Ruski helikopter Mi-28NM izveo je raketni napad na ljudstvo i oklopnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti, ciljevi su uništeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

08:01

Tokom noći oborena tri drona

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili tri ukrajinska drona iznad Belgorodske, Kurske i Tulske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

08:00

Sve gori u Nikolajevu

07:59

U ruskom raketnom napadu na Nikolajev poginula jedna žena, 16 ljudi ranjeno

Jedna žena je poginula, a broj povređenih u ruskom raketnom napadu na Nikolajev porastao je na 16, saopšteno je na Fejsbuk nalogu Nikolajevske regionalne uprave.

"U noći 15. oktobra, oko 2 sata ruske snage su napale Nikolajev, po svemu sudeći raketama tipa S-300. Oštećen je infrastrukturni objekat, ugostiteljski kompleks, trgovinski centar, stambeni objekti i automobili i izbili su požari. Jedna žena je poginula, 16 osoba je povređeno, troje je dobilo ambulantnu negu", navodi se u saopštenju Nikolajevske regionalne uprave, prenosi Ukrinform.

U ponedeljak u 11.30 ruske trupe su granatirale i selo Estuari u Halicenovskoj zajednici i u tom napadu su oštećeni privatna kuća, poslovni objekat i poljoprivredna mehanizacija, ali nije bilo žrtava.

Ukrajinske snage i jedinice PVO su u noći 15. oktobra u rejonu Nikolajeva uništile tri ruske bespilotne letelice tipa Šahed-136/131, a ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je ranije upozorilo na pretnju od napada balističkim naoružanjem iz pravca juga.

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: