Svet 3

15.10.2024.

7:05

Poznat plan Izraela: Netanjahu je rekao...

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je administraciji predsednika Džoa Bajdena da je spreman da napadne vojna, a ne naftna ili nuklearna postrojenja u Iranu.

Izvor: Index.hr

Poznat plan Izraela: Netanjahu je rekao...
Profimedia

Podeli:

To piše Vašington Post prema saznanjima od dvojice zvaničnika upoznatih sa ovim pitanjem, što sugeriše na ograničeniji kontranapad u cilju sprečavanja rata u punom obimu.

U dve nedelje od poslednjeg iranskog raketnog napada na Izrael, drugog takvog napada u šest meseci, Bliski istok se priprema za izraelski odgovor, usred strahovanja da bi dugotrajni rat u senci između Izraela i Irana mogao eskalirati u direktan vojni sukob.

Ova situacija dolazi u politički napetom trenutku za Vašington, manje od mesec dana pre američkih izbora, a predsednik Bajden je javno izjavio da neće podržati izraelski napad na iranska nuklearna postrojenja.

Razgovor Bajdena i Netanjahua Tokom razgovora između Bajdena i Netanjahua u sredu, njihovog prvog kontakta za više od sedam nedelja, izraelski premijer je rekao da planira da napadne vojnu infrastrukturu u Iranu, prema izvorima upoznatim sa razgovorom.

Netanjahuova odmazda će biti pažljivo osmišljena kako bi se izbegla percepcija "političkog mešanja u američke izbore", naglasio je jedan od zvaničnika, pokazujući razumevanje da bi razmere izraelskog napada mogle da utiču na predsedničku trku u SAD.

Izrael će pokrenuti napad pre izbora 5. novembra kako bi izbegao da bude percipiran kao slab protiv Irana, prema izvorima.

"Biće još odgovora", rekao je izvor, nagoveštavajući još udara na Iran.

Analitičari upozoravaju da bi izraelski napad na iranska naftna postrojenja mogao dovesti do poskupljenja energenata, dok bi napad na iranski nuklearni program mogao dovesti do ozbiljne eskalacije sukoba i potencijalne direktne američke vojne uloge.

To bi svakako uticalo na izbore u SAD, a čini se da eskalacija u ovom kontekstu više odgovara izazivaču Donaldu Trampu nego Kamali Haris koja je deo aktuelne administracije. 

Međutim, Netanjahuov plan da umesto toga cilja samo vojna mesta, kao što je to uradio Izrael nakon iranskog napada u aprilu, naišao je na olakšanje u Vašingtonu. Američki zvaničnici su rekli da je Netanjahu zauzeo "umereniji stav" nego ranije, što je uticalo na Bajdenovu odluku da pošalje Izraelu moćan protivraketni odbrambeni sistem.

Pentagon je u nedelju najavio da će rasporediti sistem protiv balističkih raketa THAAD u Izrael, zajedno sa oko 100 američkih vojnih lica, naglašavajući "čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država odbrani Izraela", navodi se u saopštenju Pentagona. Sistem se očekuje u narednim danima.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: