Svet 1

14.10.2024.

20:45

Erdogan: Zabrinjavajuće je...

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je zabrinut za međunarodni sistem jer Ujedinjene nacije (UN) ne mogu da zaštite ni svoje osoblje od izraelskih napada u Libanu, pozivajući Savet bezbednosti da deluje protiv Tel Aviva.

Izvor: Tanjug

Erdogan: Zabrinjavajuće je...
EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Podeli:

Erdogan je na sednici kabineta u Ankari kazao da je imidž Ujedinjenih nacija koje ne mogu zaštititi ni svoje osoblje narušen i dodao da je to sramotno i zabrinjavajuće za međunarodni sistem, preneo je TRT Balkan.

On je istakao da Savet bezbednosti UN samo posmatra izraelska "razbojništva" protiv mirovnih snaga UN u Libanu, nazivajući to "impotencijom".

"Iskreno i mi se pitamo šta Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija čeka da zaustavi Izrael", kazao je Erdogan.

On je rekao da Izrael neće zaustaviti svoje napade sve dok ima bezuslovnu podršku Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL) saopštile su juče da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na položaj mirovnih snaga na libanskoj strani granice, nakon što su prethodnog dana blokirali njihovo kretanje, što predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i rezolucije Saveta bezbednosti 1701. UNIFL je saopštio u subotu da je povređeno pet pripadnika mirovnih snaga u Libanu i optužio izraelske trupe da su "više puta" i "namerno" gađale njihove položaje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je UN da pomere trupe iz područja u kome Izrael napada snage Hezbolaha.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

12 h

Podeli: