Svet 2

14.10.2024.

19:28

Ruska haubica šokirala Ukrajince: Odakle im to? VIDEO

Prošle nedelje, promotivni video iz Kremlja privukao je pažnju ukrajinskih medija koji izveštavaju o ratu.

Izvor: Kurir.rs/Business Insider

Ruska haubica šokirala Ukrajince: Odakle im to? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Na snimku je prikazana "ukopana" ruska posada koja puca iz starog, vučenog artiljerijskog sistema i gađa ukrajinske položaje u Donjecku.

U pitanju je haubica D-74 kalibra 122 mm, koju je Sovjetski Savez razvio kasnih 1940-ih. Ipak, njena starost nije bila glavna atrakcija. Rusija je, tokom trajanja sukoba u Ukrajini, redovno raspoređivala oružje iz doba hladnog rata iz svojih starih zaliha.

Ono što je iznenađujuće u vezi sa D-74 u Ukrajini je da ne bi trebalo da bude u ruskom inventaru. Sovjetski Savez je počeo da ih proizvodi 1955. godine, ali ih je brzo zamenio drugi top, M-46, koji je ispaljivao 130 mm projektile sa većim dometom.

Pošto je D-74 izašao iz mode, Moskva je počela da izvozi oružje u zemlje koje su prijateljski nastrojene prema Sovjetskom Savezu, kao što su Vijetnam i Kina, i smatra se da je raspodelila ceo svoj arsenal.

Ipak, top se ponovo pojavio u ruskim rukama u Donjecku, što je navelo ukrajinske medije da raspravljaju o mogućnosti da je uvezeno iz zemlje kao što je Severna Koreja, za koju se takođe zna da ima zalihe D-74.

"Nije tajna da Rusija ima značajne uspehe u borbi i sa tehnikom i sa ljudstvom", rekao je za "Business Insider" potpukovnik američkog marinskog korpusa u penziji Majkl Persel, koji predaje časove o Rusiji i međunarodnoj bezbednosti na Univerzitetu Džordž Vašington.

"I sigurno je pretpostaviti da ovi sistemi, ili barem municija, dolaze iz DNRK-a", dodao je on.

Rusija objavljuje svetu da uvozi i koristi D-74 što bi se takođe uklopilo u njenu ratnu strategiju, dodao je on.

"Rusija se nije stidela da ojača i unapredi svoje odbrambene veze sa DNRK", rekao je Persel.

"Na isti način na koji je Putinov režim uvek tražio podršku i odobrenje od marginalizovanih država bez obzira na legitimitet vlasti", rekao je on.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

11 h

Podeli: