Svet 2

14.10.2024.

14:48

Oglasila se Vojska Srbije: Situacija komplikovana, srpski vojnici za sada bezbedni

Nakon zabrinjavajućih izveštaja o napadima izraelskih snaga na mirovne misije UN u Libanu, UNIFIL, oglasila se i Vojska Srbije. čiji pripadnici učestvuju u radu te misije.

Izvor: B92.net

Oglasila se Vojska Srbije: Situacija komplikovana, srpski vojnici za sada bezbedni
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Podeli:

Kako je navedeno u saopštenju Vojske Srbije, pripadnici kontingenta Vojske Srbije koji su angažovani u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku su dobro i do sada nisu bili direktno ugroženi.

"Obezbeđeni su svim sredstvima potrebnim za život i rad u uslovima pogoršane bezbednosne situacije u zoni operacije", navodi se dalje.

"Bezbednosna situacija se neprekidno prati i shodno procenama preduzimaju se mere s ciljem sprečavanja ugrožavanja bezbednosti angažovanih pripadnika Vojske Srbije. Na snazi su mere koje se odnose na ograničenje kretanja pripadnika misija, boravak u skloništima, obaveznu upotrebu balističke zaštitne opreme i druga postupanja u skladu sa operativnim procedurama.
Komanda misije UNIFIL insistira kod zaraćenih strana na bezbednosti osoblja i imovine UN i poštovanju nepovredivosti pripadnika misije", navodi Vojska Srbije.

Ističe se i da je trenutna situacija u zonama mirovnih operacija pod mandatom Ujedinjenih nacija UNIFIL u Republici Liban i UNTSO na Bliskom istoku složena i nestabilna, kao i da je karakterišu intenzivni sukobi između oružanih snaga Izraela i pripadnika organizacije Hezbolah.   

"S ciljem svakodnevnog praćenja situacije i planiranja aktivnosti za naredni period, Generalštab Vojske Srbije je u stalnom kontaktu sa starijim nacionalnim predstavnikom Vojske Srbije u Republici Liban i generalštabovima oružanih snaga Kraljevine Španije i Republike Italije, kao vodećim nacijama u sektorima u kojima su angažovani naši pripadnici", zaključuje se u saopštenju.

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

23 h

Podeli: