Svet 0

14.10.2024.

16:42

"Izvinjenje ruskom narodu zbog rusofobije na Zapadu"

Slovački poslanik u Evropskom parlamentu Ljuboš Blaha, iz vladajuće stranke Smer, posetio je Moskvu da bi se "zahvalio za oslobođenje od fašizma" i "izvinio se za rusofobiju na Zapadu".

Izvor: Tanjug

"Izvinjenje ruskom narodu zbog rusofobije na Zapadu"
Shutterstock/Dance60

Podeli:

Kako je preneo briselski Politiko, Blaha se na četvorominutnom video snimku objavljenom na Telegramu, šeta moskovskim Crvenim trgom, prisećajući se "slovenskog bratstva", i šireći prorusku propagandu.

"Rusija je i dalje lepa, još uvek mudra i napredna. Molim vas, hajde da prestanemo sa mržnjom prema Rusiji. Došao sam u Moskvu kao prijatelj Rusije jer ne mogu više da gledam kako rusofobija raste na Zapadu", rekao je Blaha.

On je na snimku rekao i da će odati poštu sovjetskom ratnom komandantu Georgiju Žukovu, na njegovom spomen obeležju.

"Ruski narod nas je oslobodio od fašizma i podneo neverovatnu žrtvu za nas. Veoma mi je žao za sve ove ratnohuškačke, mrske i bukvalno fašističke rezolucije koje Evropski parlament donosi protiv Rusije. Mi smo Sloveni, niko nas neće terati da mrzimo Rusiju", rekao je on.

Blaha, koji je prvi put izabran u Evropski parlament u junu, dodao je da odbacuje dalju vojnu podršku Kijevu i sankcije Rusiji, koje je Zapad uveo kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu 2022. godine.

"Podsetićemo se na istorijsku istinu: fašizam i rat dolaze sa Zapada, sloboda i mir dolaze sa istoka", rekao je Blaha, ponavljajući reči slovačkog premijera Roberta Fica, koji je upotrebio sličnu frazu kada je obećao da će blokirati ulazak Ukrajine u NATO.

Njegovo putovanje i komentari izazvali su kritike od strane potpredsednika Evropskog parlamenta Martina Hojsika, iz opozicione stranke Progresivna Slovačka.

"Ne bih se iznenadio da je poseta jednog poslanika EP Moskvi imala na dnevnom redu predaju pisma u toaletima. Ili će to ostaviti svom partijskom šefu, koji iduće godine ide u Moskvu", napisao je Hojsik u postu.

On je time aludirao na takozvano pozivno pismo u kojem su čehoslovački komunistički političari tražili sovjetsku intervenciju kako bi ugušili proteste u Praškom proleću. Pismo je poslužilo kao izgovor za invaziju na tu zemlju 1968. godine, a pričalo se da je predato tadašnjem lideru Sovjetskog Saveza Leonidu Brežnjevu u kupatilu.

Prema pisanju briselskog portala slovačka vlada je postala znatno više proruski orjentisana, nakon što se Robert Fico vratio na vlast prošle jeseni.

Fico je rekao da će obnoviti odnose sa Rusijom ako se rat u Ukrajini završi tokom njegovog mandata, kao i da je jedini način da se rat okonča, da Kijev ustupi deo svoje teritorije Rusima.

Pročitajte još:


 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: