Svet 9

14.10.2024.

11:58

Ogromna panika – to je plutajuća megabomba!

Nijedan rat se ne vodi samo na ratištima. Danas je to tačno više nego ikada ranije, piše Njujork tajms. Dokaz za to je neizvesna sudbina broda sa ruskim teretom, koji mediji nazivaju "plutajućom opasnošću", ali i "plutajućom megabombom".

Izvor: Jutarnji list

Ogromna panika – to je plutajuća megabomba!
EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podeli:

Logično, nijedna luka u severozapadnoj Evropi ne želi da ga primi, iako je brod oštećen. I tako je prošlo šest nedelja od isplovljavanja u Rusiju. Ali svi strahuju da je "Rubi", brod koji plovi pod zastavom Malte, zapravo neka vrsta "trojanskog konja" naših dana, jer nosi eksplozivni teret od 20 hiljada tona amonijum nitrata – zato je jedan diplomata nazvao taj brod "plutajuću megabombu".

Ali nije samo smrtonosno opterećenje sa "Rubija" ono što tera lučke vlasti da dvaput razmisle i podignu nivo opreza na najviši nivo – naime, mnogo manji teret iste komponente đubriva uništio je luku Bejrut 2020. godine, podseća Njujork Tajms.

Stručnjaci su zabrinuti da bi 182-metarski brod – inače u vlasništvu malteške kompanije Rubi Enterprajz – mogao biti deo ruske sabotaže evropske luke koja bi bila dovoljno dobronamerna i naivna da mu dozvoli da isplovi i usidri se.

Nije teško pretpostaviti kako na Zapadu strahuju da je to moguća osveta Rusije svima koji podržavaju Ukrajinu.

"Kada imamo posla sa Rusijom ili drugim međunarodnim akterima koji su neprijateljski nastrojeni, uvek imamo na umu ovu mogućnost", rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis, nakon što je vlada objavila da brodu neće biti dozvoljeno da isplovi.

Neizvesnost

Slična razmišljanja drugih evropskih lidera ostavila su brod u limbu i zato je poslednjih dana plutao uz obalu jugoistočne Engleske, sa napuklim trupom i oštećenim propelerom. Istovremeno, menadžeri kompanije pokušavaju da ubede javnost da brod ne predstavlja pretnju, pišu svetski mediji.

Ali za sada, čini se, u tome baš i ne uspijevaju, prenosi Slobodna Dalmacija. Putovanje broda "Rubi" je od starta bilo gotovo osuđeno na propast. Napustio je rusku luku Kandalakša, na severozapadnoj obali zemlje, još u avgustu. Ali ubrzo se nasukao, a ova oštećenja su ga sprečila da nastavi putovanje do odredišnih luka u Africi, piše Njujork tajms.

Zatim je nastavio put i pristao u norveškoj luci Tromso. Tamošnje pomorske vlasti su za Bi-Bi-Si rekli da je brod pregledala grupa stručnjaka kako bi se uverila da ispunjava bezbednosne i ekološke standarde.

Grupa je pronašla oštećenja na trupu, propeleru i kormilu, ali je Rubi i dalje ocenjen kao "plovni brod". Iz predostrožnosti su insistirali da tegljač prati brod do kraja njegovog putovanja. Brod je išao za Klajpedu, Litvanija, prema kompaniji za praćenje brodova MarineTraffic. Ali uprkos tome što je procenjeno da je sposoban za plovidbu, brodu je odbijen ulazak u Klajpedu.

Algis Latakas, izvršni direktor lučke uprave, rekao je za Bi-Bi-Si da je takva odluka doneta "zbog tereta".

Andrea Sela, profesor hemije na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je da teret nije bio visokog rizika osim ako nije bilo požara na brodu.

"Iako razumem oprez vlasti u Tromsu, sumnjam da su šanse za sličnu katastrofu kao u Bejrutu relativno skromne", rekao je on.

On je dodao da bi bilo interesantno saznati kakva bi mogla biti priroda popravki, jer je jasno da zavarivanje može značajno povećati potencijalni rizik od požara.

Drugi izveštaji sugerišu da je Švedska uvela sličnu zabranu, ali Švedska agencija za saobraćaj to poriče.

"Naše vlasti prate celu stvar u slučaju da moramo na neki način da reagujemo", rekao je njihov portparol Bi-Bi-Siju.

U potrazi za lukom

Poslednjih nedelja "Rubin" putuje na jug duž norveške obale i kroz Severno more. Brod je navodno imao ograničenu manevarsku sposobnost. Usidrio se 25. septembra u Kentu, u blizini Dover kapije – jednog od najprometnijih plovnih puteva na svetu. Agencija za pomorsku i obalsku stražu (MCA) saopštila je da je brod "bezbedno usidren van teritorijalnih voda Velike Britanije i da čeka odgovarajuće uslove za punjenje gorivom na moru pre nego što nastavi kroz Lamanš".

Dopunjavanje goriva na moru je uobičajena praksa i odvija se u skladu sa bezbednosnim procedurama i po povoljnim vremenskim uslovima, saopštio je MCA.

Generalni direktor Ovlašćenog instituta za izvoz i međunarodnu trgovinu izrazio je zabrinutost zbog potencijalne "štete po životnu sredinu" ukoliko "amonijum nitrat počne da curi sa broda i zagađuje more".

Velika opasnost

On je dodao da bi šteta kao rezultat potencijalnog scenarija bila "ogromna" i da bi izazvala "trajne poremećaje".

Nacionalna pomorska služba za vanredne situacije najavila je da će pratiti napredak broda dok se kreće kroz vode Velike Britanije. Plovila obično nisu obavezna da traže dozvolu za prolaz ako putuju kroz teritorijalne vode Ujedinjenog Kraljevstva u legitimne svrhe.

Inače, amonijum nitrat se redovno transportuje širom sveta i koristi se kao đubrivo, ali se koristi i u proizvodnji eksploziva.

Zbog ovoga, vredi podsetiti: "Rubin" nosi najmanje sedam puta veću količinu amonijum nitrata od one koja je pre četiri godine izazvala snažnu eksploziju u Bejrutu. A onda je u glavnom gradu Libana umrlo 200 ljudi, raseljeno je još 300.000, a šteta je iznosila milijarde.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: