Svet 0

14.10.2024.

13:24

A tajming je sve... Orban je spreman da svom drugu uruči veliki poklon

Mađarski premijer Viktor Orban sprema se da uruči veliki politički poklon svom najboljem prijatelju preko Atlantika, bivšem predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu, piše Politiko.

Izvor: Politiko

A tajming je sve... Orban je spreman da svom drugu uruči veliki poklon
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Podeli:

Kako navodi taj portal, Orban smislio način da dopusti Trampu, ako uspe da se vrati u Belu kuću na drugi predsednički mandat u novembru, da se izvuče iz zajma od 50 milijardi dolara koji su SAD, Evropska unija i lideri G7 ponudili Ukrajini kako bi podržali njenu borbu za opstanak protiv Rusije.

To bi Trampu omogućilo da kaže republikanskim glasačima da, ako bude izabran, neće dati Ukrajini ni centa, piše Politiko.

Mađarska kaže da neće pristati na promenu pravila koja bi omogućila Vašingtonu da igra glavnu ulogu u zajmu sve do posle izbora u SAD.

Možda vas zanima

Svet

Orban: Neće moći...

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da će Mađari odlučiti o tome kakvu vladu treba da ima njihova zemlja, a ne Brisel.

15:26

11.10.2024.

2 d

Zajam bi u potpunosti bio otplaćen korišćenjem neočekivanog profita ostvarenog od preko 250 milijardi dolara ruske imovine koja je imobilisana širom zapadnih zemalja nakon invazije Vladimira Putina na Ukrajinu u februaru 2022.

A tajming je sve. Vašington insistira na tome da EU treba da produži vremenski okvir za obnavljanje sankcija na najmanje 36 meseci, piše dalje Politiko pa podseća da prema sadašnjim pravilima, sankcije EU se obnavljaju svakih šest meseci, što povećava verovatnoću da jedna zemlja odmrzne imovinu, što bi primoralo nacionalne vlade da iskoriste novac poreskih obveznika za otplatu zajma.

Dok se svaki drugi lider zalaže za produženje perioda produženja sankcija na 36 meseci, Orban odbija. Prema sopstvenim pravilima EU, svih 27 zemalja članica treba da odobre sve izmene pravila o sankcijama.

Ukrajini su hitno potrebna nova finansijska sredstva od njenih zapadnih saveznika kako bi održala svoju državu u funkciji i pripremila se za ono što se očekuje da će biti brutalna zima, dok Rusija cilja energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Možda vas zanima

Svet

Orban oštro kritikovan; "Izneverio ih je"

Predsednica EK Ursula fon der Lajen osudila mađarskog premijera Viktora Orbana da se pomirio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, da je dozvolio strano mešanje Rusije i Kine, i izneverio mađarski narod.

18:47

9.10.2024.

4 d

Svet

Orban: Otvaram nekoliko boca šampanjca...

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je podršku republikanskom kandidatu na predsedničkim izborima u SAD Donaldu Trampu i najavio da će otvoriti "nekoliko boca šampanjca" ako Tramp pobedi.

11:48

9.10.2024.

5 d

A sada, zahvaljujući Orbanu, malo je verovatno da će SAD značajno učestvovati u toj pomoći. Ipak, Evropa će verovatno ići napred, nastavlja Politiko.

"Ako ovo ne rešimo (produženjem trajanja sankcija, to će EU, uključujući i Mađarsku, koštati više novca", rekao je jedan diplomata EU.

Troškovi bi u tom slučaju, za evropske zemlje, pa i samu Mađarsku, bili bi veći nego da su SAD bile u tom programu.

Međutim, za Orbana je to mala cena. Prednost za njega je što će kupiti preko potrebnu dobru volju od svog republikanskog prijatelja.

"Njih (Mađarsku) nije briga da li Evropa mora da plati više. Radi se o pomoći Trampu", rekao je drugi diplomata EU.

Ako Brisel i Vašington zajedno preuzmu zajam od 35 milijardi evra, reizabrani Tramp bi godinama bio vezan za njegovo servisiranje. Ali ako se zajam odobri bez SAD, on ne bi imao takvu obavezu, objašnjava Politiko.

Orbanovo blokiranje zajma je najnoviji primer usklađivanja između Trampa i mađarskog premijera, koji su se sastali tek u julu u Mar-a-Lagu, podseća briselski portal pa dodaje da je Orban, obraćajući se novinarima u Briselu, rekao da će popiti "nekoliko flaša šampanjca" ako Tramp pobedi Kamalu Haris u novembru.

Ako se pak SAD povuku iz zajma Ukrajini, to bi moglo da iyayove lan;anu reakciju, a sada se saznalo da je i Japan nedavno signalizirao da bi se mogao takođe povući.

Za sada, sve oči su uprte u samit lidera EU ove nedelje u Briselu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: