Svet 0

14.10.2024.

11:03

Isplovili kineski brodovi: "Snažno sredstvo odvraćanja separatističkih aktivnosti"

Istočna vojna komanda Kineske vojske organizovala je danas vojne vežbe "Zajednički mač 2024B" u Tajvanskom moreuzu i na severnim, južnim i istočnim delovima ostrva Tajvan.

Izvor: Tanjug

Isplovili kineski brodovi: "Snažno sredstvo odvraćanja separatističkih aktivnosti"
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

U vežbi su učestvovale kopnene, mornaričke, vazduhoplovne trupe i raketne snage, saopštio je portparol Istočne vojne komande Li Si.

On je istakao da vežbe uključuju načine da se odgovori na napade brodovima i avionima koji se približavaju ostrvu iz više pravaca, kao i na napade zajedničkih snaga, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Vežbe su fokusirane na morsko-vazdušnu zajedničku patrolu borbene gotovosti, blokadu i kontrolu ključnih luka i područja, udare na morske i kopnene ciljeve, te uspostavljanje sveobuhvatne kontrole na bojnom polju, kako bi se testirale zajedničke realne borbene sposobnosti snaga ove komande", rekao je Li.

Naveo je i da su vežbe "snažno sredstvo odvraćanja separatističkih aktivnosti" i dodao da su te vežbe legitimne i neophodne za očuvanje nacionalnog suvereniteta i nacionalnog jedinstva.

Kina je saopštila danas da će sankcionisati biznismena Roberta Cao iz kineskog regiona Tajvan i zakonodavca Pumu Šena zbog navodnih kriminalnih aktivnosti i delovanja u korist "tajvanske nezavisnosti".

U saopštenju kineske Kancelarije za poslove Tajvan navodi se da "Akademija crnog medveda", sa kojom su obojica povezana, nastoji da "podstakne separatizam koji bi se ugrozili odnosi preko Tajvanskog prolaza", prenosi Rojters.

Cao je jedan od najbogatijih ljudi u kineskom regionu Tajvan koji je pre dve godine obećao da će uložiti milione u dva programa obuke za civilnu odbranu, uključujući Akademiju crnog medveda.

Kancelarija za poslove Tajvana na nivou Državnog saveta saopštila je da će Cao i Šen biti uključeni na listu "fanatika tajvanske nezavisnosti" i da će se i njima i Akademiji crnog medveda uvesti sankcije.

Ova odluka doneta je u trenutku kada je Kina započela nove vojne vežbe oko svog regiona Tajvana. Zvanični Peking je poručio da su vežbe upozorenje protiv "delovanja separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana", osudivši lidera Tajvana Lai Čing-tea iz tajvanske Demokratske napredne stranke (DPP).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

19 h

Podeli: