Svet 0

14.10.2024.

10:33

Rusi su ga osudili: "Veleizdaja"

Stanovnik Sevastopolja, na crnomorskom poluostrvu Krim koje je pripojila Rusija, osuđen je u Rusiji na 21 godinu zatvora zbog "veleizdaje" u korist Ukrajine, saopštile su danas ruske bezbednosne službe (FSB), u kontekstu represije protiv disidentskih glasova.

Izvor: Beta

Rusi su ga osudili: "Veleizdaja"
Shutterstock/Dan Henson

Podeli:

Od početka ruske ofanzive na Ukrajinu u februaru 2022. godine, suđenja za "sabotažu", "izdaju", "terorizam" ili "špijunažu", koja uglavnom nose teške kazne, znatno su porasla, što je način da se ograniči protivljenje ruskoj invaziji.

Osuđenik, čije ime nije saopšteno, regrutovala je ukrajinska specijalna služba (SBU) 2022. godine. Ta osoba je proglašena krivom za prenošenje u Ukrajinu informacija o lokaciji ruskih vojnih jedinica u Sevastopolju, matičnoj luci ruske crnomorske flote, navodi se u saopštenju regionalnog ogranka FSB-a.

Prema istražiteljima, muškarac, čija starost nije otkrivena, takođe se spremao da zapali zgradu lokalnih vlasti u Sevastopolju i prošao je obuku za tu svrhu, pre nego što ga je uhapsila FSB.

FSB dodaje da je zbog toga regionalni vojni sud u Rostovu na Donu osudio tog muškarca na 21 godinu zatvora.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, nekoliko hiljada ljudi je kažnjeno i uhapšeno u Rusiji zbog njihovog protivljenja sukobu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: