Svet 2

14.10.2024.

9:12

EU zagrmela na Izrael: "Potpuno neprihvatljivo"

Evropska unija apelovala je na hitan prestanak napada na mirovne snage UN, naglasivši da oni predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i da su "potpuno neprihvatljivi".

Izvor: Tanjug

EU zagrmela na Izrael: "Potpuno neprihvatljivo"
Profimedia

Podeli:

U saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepa Borelja, objavljenom u ime EU povodom napada na Privremene snage UN u Libanu (UNIFIL), EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog nedavne eskalacije duž Plave linije, koja se odnosi na granicu izmedju Libana i Izraela.

"EU osuđuje sve napade na misije UN. Izražava posebno ozbiljnu zabrinutost u vezi sa napadima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), u kojima je ranjeno nekoliko pripadnika mirovnih snaga. Ovakvi napadi na mirovne snage UN predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i potpuno su neprihvatljivi. Ovi napadi moraju odmah da prestanu", navodi se u saopštenju na sajtu Saveta EU.

Istovremeno se dodaje da svi akteri imaju obavezu da preduzmu neophodne mere kako bi osigurali bezbednost i sigurnost osoblja i imovine UN, kao i da poštuju nepovredivost prostorija UN u svakom trenutku.

"Hitno očekujemo objašnjenja i detaljnu istragu izraelskih vlasti o napadima na UNIFIL, koji igra fundamentalnu ulogu u stabilnosti južnog Libana", poručuje se u saopštenju.

EU je izrazila duboku zabrinutost zbog kontinuiranog lansiranja raketa Hezbolaha na Izrael, za koje je navela da mora da prestane, kao i zbog napada Izraelskih odbrambenih snaga u gusto naseljenim oblastima Libana.

"Pozivamo sve strane da poštuju medjunarodno humanitarno pravo, u svim okolnostima. EU ponavlja svoj poziv na hitan prekid vatre u Libanu i apeluje na sve strane da se posvete i rade na punoj primeni Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti", zaključuje se u saopštenju.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: