Svet 4

14.10.2024.

8:48

Nuklearne bombe natovarene: Vojnici spremni kao zapete puške FOTO

NATO danas počinje svoju godišnju nuklearnu vežbu, u kojoj će tokom sledeće dve nedelje učestvovati oko 2.000 vojnog osoblja iz osam vazdušnih baza, uz akcenat da se ne radi o odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Izvor: Index.hr

Nuklearne bombe natovarene: Vojnici spremni kao zapete puške FOTO
Shutterstock/Getmilitaryphotos

Podeli:

Međutim, ovo je jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani, piše Index.hr.

U vežbi "Steadfast Noon" učestvovaće 60 aviona u trenažnim letovima iznad zapadne Europe. To uključuje borbene avione sposobne za prevoz američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Evropi i bombardere dugog dometa, kao i avione za nadzor i punjenje gorivom.

Nijedna od vežbi neće uključivati ​​bojevo oružje, poručio je NATO.

Ovogodišnja vežba održaće se u vazdušnim bazama u Belgiji i Holandiji, kao i u vazdušnom prostoru iznad Britanije, Danske i Severnog mora. Avioni koji učestvuju dolaze iz ukupno 13 zemalja saveza.

NATO naglašava da je Stedfast Non "rutinska i ponavljajuća aktivnost obuke", a ne odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ali nameravaju da pošalju jasan signal Moskvi da je NATO spreman da se brani nuklearnim oružjem ako bude potrebno.

"Nuklearno odvraćanje kamen je temeljac sigurnosti saveznika", rekao je glavni šef NATO-a Mark Rute.

A "Steadfast Noon", dodao je, važan je test nuklearnog odvraćanja Saveza i šalje jasnu poruku svakom protivniku da će NATO štititi i braniti sve saveznike.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

20 h

Podeli: