Svet 3

14.10.2024.

8:42

Rusi, Ukrajinci... Šta se dešava?

Oko deset nedelja od upada ukrajinskih snaga u Rusiju, napredak ukrajinskih snaga je posustao, ali nijedna strana nije imala većih uspeha ili kontranapada unazad nekoliko dana.

Izvor: CNN, Blic

Rusi, Ukrajinci... Šta se dešava?
EPA-EFE/Maria Senovilla

Podeli:

Ishod ukrajinskog upada je, kako piše CNN, nejasan.

Analitičari veruju da Kijev pokušava da iskoristi svoj inicijalni zamah da podigne moral i zadobije potencijalni ulog za pregovore, dok predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da umanji njihov upad i ograniči resurse koje ruska ratna mašinerija izdvaja za suprotstavljanje istom.

CNN se zato pita - šta se sada dešava u Kursku?

Prema poslednjoj proceni Instituta za proučavanje rata, Ukrajina je zadržala uporište u Kursku veličine oko 786 kvadratnih kilometara.

“Rusi napreduju uglavnom na bokovima našeg uporišta. Oni nastavljaju da napreduju ali su njihovi dobici mali, ponegde uspevaju da zauzmu ulicu u selu. Ali, ovo ide u oba smera – mi takođe idemo u kontranapade i guramo ih nazad", rekao je CNN-u komandant ukrajinskog bataljona u Kursku Dmitro, kodnog imena "Holod".

Ukrajinsko glavno uporište je oko ruskog grada Sudže, dok pokušavaju da uspostave drugo oko sela Veseloe. Kijev nije otkrio koliko je trupa poslao u rusku oblast. Rusija je rasporedila prilično veliki broj vojnika - procenjuje se oko 40.000 - za Kursk, ali je analitičar Mark Galeoti sa instituta RUSI opisao inicijalne snage kao "izgrađene od svega šta su mogli da nađu", pri čemu je Rusija koristila regrute i rezerviste na početku upada.

"Ovo je ekvivalentno prevrtanju jastuka na vašem kauču da nađete neki sitniš", rekao je on CNN-u.

Moskva je od tada rasporedila iskusnije snage, ali možda ne onoliko resursa koliko bi civili iz Kurska želeli. Dok se borbe u području nastavljaju, ruske vlasti navode da je izmešteno preko 100.000 civila, a da su mnogi drugi ostali iza ukrajinskih linija.

"Tokom vremena, postoji stepen do kojeg se operacija u Kursku normalizovala. Ne treba da pretpostavimo da su Rusi to prosto prihvatili. Mislim da je Putin uspeo da odloži presudu, ali ne smatram da je potpuno poništena", rekao je Galeoti CNN-u.

Zašto ruski odgovor nije bio snažniji

Kako navodi portal, Rusija pokušava da izbegne preusmeravanje resursa sa linije fronta u Ukrajini na borbe u Kurskoj oblasti. Iako je upad inicijalno bio šok i za vladu i za obične Ruse, “Kremlj je ovo umanjio”, kako je rekao saradnik programa za Rusiju i Evroaziju Kuće Četam Džon Lok.

"Strategija je da se stanovništvu odvrati pažnja sa onog što se dogodilo, što je nesumnjivo velika sramota, i da se stvori utisak da to nije ozbiljno", rekao je on.

Putinova vlada je to okarakterisala kao "napad" i čak je umanjila svoj kontranapad na "protivterorističku misiju".

"Većina Rusije se već navikla na borbe kod Kurska. Oni koji nemaju nikakve veze sa Kurskom oblasti prilično su nezainteresovani za ono što se dešava", rekao je jedan ruski vojni bloger.

Linije fronta se jedva pomeraju, ali su borbe navodno žestoke, dok ruske snage raspoređuju brojne dronove, cevnu artiljeriju i vazdušne bombardere, prema ukrajinskom komandantu.

"Oni ne oklevaju da bace bombu na drvored ako pretpostavljaju da tamo imamo vojnike", rekao je Holod, dodajući da je Rusija sada poslala moćnu grupu vojnika i borbenih brigada tamo gde se njegova jedinica bori u Kursku i da su ukrajinski dronovi i mine sprečili ruski kontranapad.

Analitičari kažu da je upad u Kursku oblast verovatno imao više ciljeva, uključujući to da Kijevu donese narativ pobede. Ukrajinci su svetu želeli da pokažu da su Rusi ranjivi i da imaju slabe tačke - a Kursk je jedna od njh.

"Njihov cilj je bio da pokažu ukrajinskim zapadnim saveznicima da su Rusi ranjivi i da postoje ograničenja njihove sposobnosti da rasporede borbenu moć". rekao je Lok, dodajući da je upad takođe pokazao kako su "ruske crvene linije retoričke".

Upad je takođe podstakao moral kod Ukrajinaca, ali Kijevu do sada nije uspelo da preusmeri ruske trupe sa istočne linije fronta na Kursk. Ipak, zauzeta teritorija u oblasti mogla bi da posluži kao ulog u budućim pregovorima, kažu eksperti.

"Uzimanjem ove teritorije, oni su odmah isključili mogućnost i za Ruse i za zapadne saveznike da kažu da je sada vreme da se stane i postigne primirje", rekao je Lok.

Fokus i dalje na istočnoj Ukrajini

U međuvremenu, glavni fokus rata ostaje na liniji fronta u istočnom regionu Donbas, gde se ukrajinske trupe bore da zadrže kontrolu nad strateškim gradom Pokrovskom. Umesto da fokusira resurse na oslobađanje sopstvene teritorije, ruska vojska je proširila svoje napade na više frontova u Ukrajini, uključujući ključne oblasti Harkova, Donjecka i Zaporožja.

"Deluje da je visoki prioritet za Kremlj da napreduje što je dalje moguće u Donbasu, bez obzira na gubitke. Postoji svojevrsni vremenski okvir koji će se zatvoriti jer dolazi ovo doba godine kad se putevi pretvaraju u blato", rekao je Lok CNN-u.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

18 h

Podeli: