Svet 0

14.10.2024.

8:00

Upozorenje je poslato: Hitno je, Rusija...

Uprkos međunarodnim sankcijama, Rusija je zadržala prednost u odnosu na Ukrajinu u pogledu proizvodnje artiljerije i brzine vatrene moći, piše "Biznis insajder" u analizi, koju prenosi Telegraf.

Izvor: Telegraf.rs

Upozorenje je poslato: Hitno je, Rusija...
Shutterstock/Le Studio

Podeli:

Više od desetak analitičara Kraljevskog instituta za objedinjene službe (RUSI) napisalo je u novom izveštaju da je ruska artiljerijska prednost "najvažniji faktor u određivanju broja žrtava i gubitka opreme, balansa vojne inicijative, operativnih mogućnosti, a samim tim i političke percepcije toka ruske invazije na Ukrajinu".

Procenjuje se da je ruska artiljerija odgovorna za više od 70 odsto borbenih žrtava u Ukrajini.

Analitičari RUSI su upozorili da Zapad mora poremetiti industrije koje omogućavaju Rusiji da i dalje koristi svoje smrtonosne i razorne haubice pre nego što bude prekasno za Ukrajinu.

Kako su naveli, ruska odbrambena industrija se širi kroz nove pogone, uvoz materijala i masovno regrutovanje. Bez prekida, Moskva će u narednim godinama biti u boljoj poziciji da učvrsti svoj položaj u Ukrajini.

Izveštaj je objasnio da je "Rusija samodovoljna u mnogim potrebama, naročito kada je reč o sirovinama kao što je gvozdena ruda, i da verovatno ima dovoljno mašina i uskladištenih haubica iz sovjetske ere da podrži svoj rat u Ukrajini".

Međutim, analitičari su istakli da će "što duže rat bude trajao, zavisnost Rusije od stranih dobavljača postajati sve veća slabost".

Zapadnim zemljama je teško da ciljano deluju na lance snabdevanja unutar Rusije, jer postoje mehanizmi koji mogu zaštititi kompanije od mera poput međunarodnih sankcija. Ipak, analitičari su identifikovali nekoliko slabih tačaka u procesu uvoza stranih materijala pre nego što stignu u Rusiju.

Ove slabosti uključuju uvođenje sankcija na isporuku ključnih materijala za Rusiju, preventivnu kupovinu sirovina na otvorenom tržištu kako bi se sprečilo da dospeju u ruke neprijateljskih država, ili diplomatski pritisak na zemlje da preispitaju poslovanje svojih domaćih kompanija koje izvoze robu u Rusiju.

Jedan od primera iz izveštaja RUSI odnosi se na ciljano sprečavanje uvoza hromne rude, koja je ključna za proizvodnju cevi za oružje. Drugi primer uključuje ometanje dotoka opreme za obradu metala u Rusiju.

Analitičari su naglasili da zapadni partneri Ukrajine treba odmah da daju prioritet prekidu lanca snabdevanja ruske artiljerije, jer će dugotrajnim ometanjem Moskvi biti znatno teže da održava svoje haubice i zalihe artiljerijske municije.

Ovo je od ključnog značaja za Ukrajinu. Analitičari su upozorili da će, "ukoliko se nastavi trenutnim tokom, ruska vatrena nadmoć rasti iz godine u godinu i postajati sve manje ranjiva na spoljne pritiske kroz lance snabdevanja".

Zadatak za Zapad postaje još hitniji jer Rusija nastavlja da jača bezbednosne veze sa Kinom, Iranom i Severnom Korejom. Sjedinjene Američke Države su javno izrazile zabrinutost zbog sve dubljih vojnih odnosa Moskve sa svojim suparnicima i protivnicima tokom poslednjih nekoliko godina.

Iako je Ukrajina uspela da smanji dugogodišnju artiljerijsku prednost Rusije i sve više preduzima korake za slabljenje njenih zaliha granata koristeći bespilotne letelice dugog dometa za napade na skladišta municije unutar Rusije, potrebno je još napora da bi se prekinula ruska prednost.

Ovaj izveštaj dobija potvrdu u najnovijem apelu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je pozvao zapadne saveznike da što pre pošalju pomoć Ukrajini jer je rusija u proteklih nedelju dana upotrebila oko 900 takozvanih kliznih bombi.

"Vreme ne sme biti izgubljeno, mora biti poslat jasan signal odlučnosti", napisao je Zelenski na mreži iks, bivšem Tviteru.

"Naši partneri imaju sposobnost da pruže potrebnu količinu i kvalitet sistema protivvazdušne odbrane, donesu odluke o našim dovoljnim sposobnostima dugog dometa i obezbede pravovremenu isporuku odbrambene pomoći našim trupama".

Zelenski je rekao da su Rusi u proteklih nedelju dana upotrebili 900 razornih kliznih bombi, pored napada sa 40 raketa i 400 udara raznim tipovima dronova, prenela je agencija "dpa".

Prošle nedelje, Zelenski je posetio Rim, Pariz i London, i sastao se sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Frank-Valterom  Štajnmajerom u Berlinu. Tokom ove evropske turneje promovisao je svoj "plan pobede".

Jasno je da Ukrajina traži isporuku oružja dugog dometa od Zapada za napade na vojne ciljeve duboko u ruskom zaleđu. Pored toga, Kijev želi konkretnu pozivnicu za članstvo Ukrajine u NATO.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: