Svet 4

14.10.2024.

19:20

Uživo Izrael se sprema za odmazdu; Amerika šalje pomoć VIDEO

U izraelskom napadu na centar za distribuciju hrane u Gazi danas je ubijeno 10 i ranjeno na desetine Palestinaca, dok su čekali u redu za hranu, a među žrtvama ima žena i dece.

Izvor: B92.net

Izrael se sprema za odmazdu; Amerika šalje pomoć VIDEO
Tanjug/AP Photo/Abdel Kareem Hana

Podeli:

U napadu dronom Hezbolaha na vojnu bazu u centralnom Izraelu poginula četiri vojnika i ranjeno najmanje 67, saopštila je izraelska vojska.

To je najsmrtonosniji napad militantne grupe otkako je Izrael započeo svoju kopnenu invaziju na Liban pre skoro dve nedelje.

Uživo

19:37

Italija, VB, Francuska i Nemačka: Napadi Izraela na UNFIL moraju se odmah zaustaviti

Izraelski napadi na mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) suprotni su međunarodnom humanitarnom pravu i moraju se odmah zaustaviti, saopštile su danas Italija, Britanija, Francuska i Nemačka.

U zajedničkom saopštenju četiri države su ponovo potvrdile "suštinsku stabilizacionu ulogu" koju UNIFIL ima u južnom Libanu, dodajući da Izrael i druge strane moraju u svakom trenutku da osiguraju bezbednost mirovnih snaga, preneo je Rojters.

19:20

Amerikanci šalju pomoć Izraelu

18:00

Izraelski borbeni avioni dejstvuju

Izraelska vojska saopštila je danas da su tri projektila prešla iz Libana na teritoriju Izraela i da su svi presretnuti.

"Izraelski borbeni avioni pogodili su lanser iz kojeg su ispaljeni projektili", napominjući da nije bilo povređenih, prenosi Tajms of Izrael.

17:35

Ministarstvo Libana: Broj poginulih porastao na 2.309

Operativni centar za vanredne situacije Ministarstva javnog zdravlja Libana saopštio je danas da je ukupan broj poginulih od početka izraelskih napada porastao na 2.309, uz 10.782 povređena.

"Jučerašnji izraelski vazdušni napadi na južni Liban doveli su do smrti tri osobe i povreda 48 drugih", navodi se u saopštenju, prenosi libanska agencija NNA.

U izraelskim vazdušnim napada na guberniju Nabatijeh u nedelju povređeno je 29 osoba, dodaje se u saopštenju.

17:03

Izrael prvi put gađao Aito na severu, meta napada viši lider Hezbolaha

Izrael je potvrdio da je danas prvi put gađao severni libanski region Aito, a prema pisanju libanskih medija, meta napada u kojem je poginulo 18 ljudi bio je viši lider Hezbolaha.

Libanski mediji navode da je ovo prvi put da su izraelske snage gađale severni libanski region Aito, područje sa većinskim hrišćanskim stanovništvom. Tv kanal Al Majadin, povezan sa Hezbolahom, saopštio je na platformi Iks da u napadu ima "mučenika". 

15:06

Libanski Crveni krst: Najmanje 18 poginulih

Libanski Crveni krst saopštio je danas da je u izraelskom vazdušnom napadu na severu Libana poginulo najmanje 18 ljudi.

Libanski TV kanal Al Majadin objavio je na platformi Iks da očekuje da će broj žrtava rasti i da je ovo drugi put da su izraelske snage gađale sever zemlje.

U napadu u kojem je pogođena mala stambena zgradu u selu Aito u okrugu Zgarta, bio je jedan od najsevernijih od kako je Izrael izvršio invaziju na Liban ranije ovog meseca, prenosi Asošiejted pres.

14:04

U Gazi ubijeno 10 osoba, dok su čekali u redu za hranu

U izraelskom napadu na centar za distribuciju hrane u Gazi danas je ubijeno 10 i ranjeno na desetine Palestinaca, dok su čekali u redu za hranu, a među žrtvama ima žena i dece. Svedoci su rekli da su izraelske snage ispaljivale artiljerijske granate na civile koji su čekali brašno u centru izbegličkog kampa Džabalija.

Hitna pomoć i medicinski timovi nisu u mogućnosti da pristupe tom području kako bi premestili žrtve u bolnice, zbog ograničenja koje je uvela izraelska vojska, rekli su svedoci, prenosi Al džazira.

14:03

IDF ubile jednog od šefova elitne jedinice Hezbolaha


Izraelske vazduhoplovne snage ubile su Muhameda Kamela Naima, jednog od šefova hezbolahove elitne jedinice "Radvan".
 

12:38

Poziv iz EU: Obustavite prodaju oružja Izraelu

Španski premijer Pedro Sančez apelovao je danas na ostale zemlje članice Evropske unije da odgovore na zahtev Madrida i Irske da suspenduju sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom zbog onoga što vojska te zemlje čini u Pojasu Gaze i Libanu, preneo je Gardijan.

Sančez je prethodno pozvao i međunarodnu zajednicu da hitno obustavi prodaju oružja Izraelu, istovremeno osuđujući izraelske napade na mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL). On je, nakon sastanka sa papom Franjom u Vatikanu, rekao da je Španija prestala da prodaje oružje Izraelu u oktobru prošle godine i pozvao je ostatak sveta da učini isto i na taj način spreči dalju eskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka.

12:16

Nemačka blokirala izvoz oružja u Izrael

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i ministar ekonomije Robert Habek blokirali su izvoz oružja iz Nemačke u Izrael, zbog zabrinutosti u vezi sa svrhom njegove upotrebe, preneo je Gardijan.

Nemački Bild je preneo, pozivajući se na izvore u nemačkoj vladi, da još od marta nije odobren nijedan zahtev za izvoz oružja iz Nemačke u Izrael.

Navodi se da su Zeleni - čiji su predstavnici i Berbok i Habek - insistirali da transport oružja i rezervnih delova može da se odvija tek kada izraelska vlada potpiše garanciju da neće koristiti oružje za vršenje dela genocida.

Kako Bild navodi, Izrael je Nemačkoj dao pismenu garanciju tokom prošle sedmice.

Kako Gardijan piše, time što onemogućavaju slanje oružja Izraelu, Berbok i Habek implicitno izražavaju sumnju u namere Izraela koju vlada kancelara Nemačke Olafa Šolca nije izrazila.

Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Takva odluka bi praktično dovela Berlin u sukob sa Vašingtonom, pošto su SAD, uprkos jasnim kritikama na račun delovanja izraelske vojske u Pojasu Gaze, stavile do znanja da ne vide nikakve indikacije da je Izrael izvršio genocid, zaključuje Gardijan.

U septembru je nemačko Ministarstvo ekonomije negiralo da postoji bojkot izvoza oružja u Izrael, navodeći da se svaki zahtev za isporuku oružja razmatra ''od slučaja do slučaja''.

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

9 h

Podeli: