Svet 0

13.10.2024.

20:32

Pevkur: Estonija razmatra kupovinu odbrambene opreme od Ukrajine

Estonija razmatra kupovinu odbrambene opreme od Ukrajine, izjavio je danas estonski ministar odbrane Hano Pevkur.

Izvor: Tanjug

Pevkur: Estonija razmatra kupovinu odbrambene opreme od Ukrajine
EPA-EFE/VALDA KALNINA

Podeli:

Pevkur je rekao da bi mogla da budu zaobiđena ograničenja kojima se zabranjuje izvoz odbrambene opreme iz Ukrajine zbog ratnog stanja ukoliko Kijev i Talin postignu obostrano koristan sporazum.

"Sporazum te vrste mogao bi pomoći Ukrajini da poveća proizvodnju odbrane", naveo je Pevkur, preneli su estonski mediji. Pevkur je istakao da je Estonija posebno zainteresovana za kupovinu raketa dugog dometa.

Kako je najavljeno, Pevkur će se sledeće sedmice sastati u Briselu sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, a takođe planira da poseti Ukrajinu u bliskoj budućnosti. Estonija i Ukrajina potpisale su 26. juna desetogodišnji bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama.

Sporazum predviđa da će Estonija ove godine snabdevati Ukrajinu vojnom pomoći vrednom više od 100 miliona evra i da će izdvojiti najmanje 0,25 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje za vojnu podršku u periodu od 2024. do 2027. godine.

Ukrajina je povećala proizvodnju oružja i opreme u poslednje dve godine i sada ima kapacitet za proizvodnju oružja i opreme u vrednosti od oko 20 milijardi dolara, prema procenama ukrajinske vlade, ali državni budžet može da finansira samo oko šest milijardi dolara u te svrhe, navodi Kijev independent.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: