Svet 11

13.10.2024.

14:58

Aktivirana raketna baza: Putin će napasti NATO?

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski najavio je da će ta zemlja uskoro otvoriti protivvazdušnu raketnu bazu i izrazio nadu da će oboriti i ruske rakete koje lete ka Poljskoj.

Izvor: Klix.ba

Aktivirana raketna baza: Putin će napasti NATO?
Profimedia

Podeli:

Nakon julskog samita NATO-a u Vašingtonu, objavljeno je da je novo američko odbrambeno odbrambeno raketno postrojenje u Poljskoj operativno i spremno za odbranu Alijanse.

"U narednim nedeljama otvorićemo raketnu bazu PVO u Rezdikovu. To je baza o kojoj smo se dogovorili sa Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je Sikorski.

On je dodao da je Poljska takođe u pregovorima sa SAD kako bi osigurala da njeni odbrambeni sistemi mogu da obaraju ruske rakete koje lete ka Poljskoj, a ne samo iranske koje lete ka SAD.

Nije poznato da li je Poljska dobila odgovor na ovaj zahtev.

Američku protivraketnu odbrambenu bazu u Poljskoj naručio je NATO u julu 2024.

Kao komponenta NATO-ovog sveobuhvatnog raketnog odbrambenog štita, dizajniran je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila. Objekat je isključivo za odbranu i ima oko 200 zaposlenih.

Posle ruskog napada velikih razmera na Ukrajinu 26. avgusta ujutro, Poljska je prijavila povredu svog vazdušnog prostora.

Sikorski je potom u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da bi Poljska trebalo da presretne ruske rakete koje bi mogle da prodru u vazdušni prostor Poljske iznad Ukrajine.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: