Svet 0

13.10.2024.

19:36

Uživo Kreću u osvetu; Udar za udarom; "Tenkovi su probili kapiju naše baze"

Napadi na Bliskom istoku se nastavljaju, a situacija se dodatno komplikuje jer izrael planira da se osveti Iranu.

Izvor: B92.net

Kreću u osvetu; Udar za udarom; "Tenkovi su probili kapiju naše baze"
Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein, File

Podeli:

Iran je obavestio SAD i neke zemlje na Bliskom istoku da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je danas za CNN izvor u Teheranu koji je upoznat sa diplomatskim razgovorima.

U petak je izvor rekao za CNN da je izraelski kabinet razgovarao o tome kako da odgovori na iranski raketni napad 1. oktobra, ali nije doneo odluku o tome.

  • Sve o sukobu na Bliskom istoku iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

20:57

Raste broj ranjenih

Broj ranjenih u napadu bespilotne letelice na oblast Binjamina na severu Izraela porastao je na 67, preneli su večeras izraelski mediji.

Kako navode izraelski medicinski zvaničnici, četvoro ranjenih se nalazi u kritičnom stanju, a pet osoba u težem, dok je 14 osoba pretrpelo srednje teške povrede.

Svi meštani su evakuisani sa područja udara, prenosi Tajms of Izrael. Većina povređenih prebačena je u Medicinski centar Hilel Jafe u Haderi, dok su ostali odvezeni u bolnice u Ramat Ganu, Haifi i Petah Tikvi.

20:26

Broj ranjenih u napadu Hezbolaha na sever Izraela porastao na 40

Broj ranjenih u napadu bespilotne letelice na oblast Binjamina na severu Izraela porastao je na 40, preneli su izraelski mediji.

Kako navode izraelski medicinski zvaničnici, četvoro ranjenih se nalazi u kritičnom stanju, a pet osoba u težem. Svi meštani su evakuisani sa područja udara, prenosi Tajms of Izrael.

Kako navodi Džeruzalim post, dronove je lansirao Hezbolah sa područja južnog Libana, a u Izraelu nijedan alarm za uzbunu nije aktiviran.

Tri bespilotne letelice su lansirane prema Izraelu, a jedna od njih prodrla jeduboko u teritoriju te zemlje, srušivši se u oblasti Binjamina.

Izraelsko vazduhoplovstvo presrelo je dron ispaljen iz Libana kod severne obale Izraela, saopštio je IDF.

19:32

Najmanje 20 ranjenih u napadu Hezbolaha na sever Izraela

Najmanje dvadeset ljudi je ranjeno, od kojih petoro teško, nakon što se bespilotna letelica srušila u oblasti Binjamina na severu Izraela, preneli su izraelski mediji.

Izraelske medicinske službe saopštile su da se tri osobe nalaze u kritičnom stanju.

Kako navodi Džeruzalim post, dronove je lansirao Hezbolah sa područja južnog Libana, a u Izraelu nijedan alarm za uzbunu nije aktiviran. Tri bespilotne letelice su lansirane prema Izraelu, a jedna od njih prodrla jeduboko u teritoriju te zemlje, srušivši se u oblasti Binjamina.

18:47

Najmanje petoro dece ubijeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp u Pojasu Gaze

Najmanje petoro dece je ubijeno u izraelskom napadu na blizinu izbegličkog kampa Šati, u Pojasu Gaze, prenela je danas palestinska agencija Wafa.

18:28

Unifil: Izraelske trupe rano jutros probile kapiju naše baze

Mirovne snage UN u Libanu (Unifil) saopštile su da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na pozicije mirovnih snaga na libanskoj strani granice.

18:01

"Nećemo dopustiti"

Izraelski ministar odbrane Joav Galant danas je obišao granicu sa Libanom i obećao da Tel Aviv neće dopustiti neće dozvoliti Hezbolahu da ponovo uspostavi svoje prisustvo u tom području.

''Ovo su vojni ciljevi koji sadrže podzemne tunele i skladišta oružja“, rekao je to o libanskim selima u blizini. Galant je takođe naveo da su izraelske trupe na tim lokacijama pronašle municiju, koju IDF trenutno uništava iznad i ispod zemlje, prenosi Tajms of Izrael.

''Ovo je neophodno kako bi se osigurala bezbednost severnih zajednica Izraela'', zaključio je ministar. 

16:18

Đorđa Meloni: Neprihvatljivi izraelski napadi na UN u Libanu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da su napadi izraelske vojske na mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) u Libanu neprihvatljivi. 

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Melonijeva je to istakla u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koga je pozvala da obezbedi potpunu primenu Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN-a (SB UN).

14:47

"Netanjahu ne želi da okonča rat"

Sve vece vojne operacije Izraela u Gazi i Libanu, kao i odgovor na iranski raketni napad koji se očekuje, svedoče o potrebama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za političkim opstankom, izjavio je danas bivši izraelski diplomata Alon Pinkas.

"Netanjahu ne želi da okonča rat", rekao je za CNN Pinkas, koji je bivši generalni konzul Izraela u Njujorku.

Pinkas, koji je govorio iz Tel Aviva, je ocenio da Netanjahu želi da produži rat kako bi stvorio "ratnu atmosferu koja mu je politički važna i koja mu je politički korisna".

"Ne vidim da ce okončati rat", rekao je Pinkas, navodeci da je Netanjahu opet odbacio posleratne planove američkog predsednika Džoa Bajdena za Gazu i odbio da sklopi bilo kakav sporazum o prekidu vatre za taoce.

"Više ni ne pominje taoce, u Gazi ima još 100 talaca", rekao je on.

14:35

Netanjahu poručio Guterešu: "Odmah sklanjajte snage UNIFIL-a"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "odmah skloni na sigurno" vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

"Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što pre, odmah", rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade, obraćajući se Guterešu na engleskom jeziku.

14:22

Od početka rata u Gazi poginulo 42.227 ljudi

Ministarstvo zdravlja Hamasove vlade za pojas Gaze objavilo je danas da ukupni broj poginulih na ovoj palestinskoj teritoriji od početka rata sa Izraelom iznosi 42.227.

U protekla 24 sata poginule su 52 osobe, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da su u Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra 2023. godine povređene 98.464 osobe.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: