Svet 0

13.10.2024.

16:54

Uživo Snažni napadi sa svih strana; Raste broj mrtvih; Netanjahu: Odmah sklanjajte vojsku

Napadi na Bliskom istoku se nastavljaju, a situacija se dodatno komplikuje jer izrael planira da se osveti Iranu.

Izvor: B92.net

Snažni napadi sa svih strana; Raste broj mrtvih; Netanjahu: Odmah sklanjajte vojsku
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Iran je obavestio SAD i neke zemlje na Bliskom istoku da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je danas za CNN izvor u Teheranu koji je upoznat sa diplomatskim razgovorima.

U petak je izvor rekao za CNN da je izraelski kabinet razgovarao o tome kako da odgovori na iranski raketni napad 1. oktobra, ali nije doneo odluku o tome.

  • Sve o sukobu na Bliskom istoku iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU

Uživo

16:18

Đorđa Meloni: Neprihvatljivi izraelski napadi na UN u Libanu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni saopštila je da su napadi izraelske vojske na mirovne snage Ujedinjenih nacija (UN) u Libanu neprihvatljivi. 

EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Melonijeva je to istakla u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, koga je pozvala da obezbedi potpunu primenu Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN-a (SB UN).

14:47

"Netanjahu ne želi da okonča rat"

Sve vece vojne operacije Izraela u Gazi i Libanu, kao i odgovor na iranski raketni napad koji se očekuje, svedoče o potrebama izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za političkim opstankom, izjavio je danas bivši izraelski diplomata Alon Pinkas.

"Netanjahu ne želi da okonča rat", rekao je za CNN Pinkas, koji je bivši generalni konzul Izraela u Njujorku.

Pinkas, koji je govorio iz Tel Aviva, je ocenio da Netanjahu želi da produži rat kako bi stvorio "ratnu atmosferu koja mu je politički važna i koja mu je politički korisna".

"Ne vidim da ce okončati rat", rekao je Pinkas, navodeci da je Netanjahu opet odbacio posleratne planove američkog predsednika Džoa Bajdena za Gazu i odbio da sklopi bilo kakav sporazum o prekidu vatre za taoce.

"Više ni ne pominje taoce, u Gazi ima još 100 talaca", rekao je on.

14:35

Netanjahu poručio Guterešu: "Odmah sklanjajte snage UNIFIL-a"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je danas od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da "odmah skloni na sigurno" vojnike iz sastava Mirovnih snaga UN u Libanu (UNIFIL).

"Gospodine generalni sekretare, sklonite na sigurno snage UNIFIL-a. To treba učiniti što pre, odmah", rekao je Netanjahu u izjavi snimljenoj na početku sastanka izraelske vlade, obraćajući se Guterešu na engleskom jeziku.

14:22

Od početka rata u Gazi poginulo 42.227 ljudi

Ministarstvo zdravlja Hamasove vlade za pojas Gaze objavilo je danas da ukupni broj poginulih na ovoj palestinskoj teritoriji od početka rata sa Izraelom iznosi 42.227.

U protekla 24 sata poginule su 52 osobe, navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da su u Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra 2023. godine povređene 98.464 osobe.

13:45

Iran nema crvene linije

Iran nema crvene linije kada je u pitanju odbrana njenog naroda i njenih interesa, napisao je danas na platformi Iks (Tviter) iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči.

13:45

Vlada odobrila drugi dan žalosti za napad 7. oktobra

Vlada Izraela odobrila je nacionalno obeležavanje drugog dana žalosti zbog napada 7. oktobra prošle godine, u skladu sa Hebrejskim kalendarom, koji će biti obeležen državnom ceremonijom koju organizuje ministar saobraćaja Miri Regev.

13:21

U izraelskom napadu na centralni pojas Gaze ubijena je osmočlana porodica, saopštili su u danas palestinski medicinski zvaničnici.

13:14

Pala odluka: Kreću u osvetu

Američki zvaničnici veruju da je Izrael suzio šta će ciljati u svom odgovoru na iranski napad, a to uključuje vojnu i energetsku infrastrukturu Irana.

Opširnije pročitajte OVDE.

12:47

Galant: Hezbolah koristi položaje UNIFIL-a u kao zaklon

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je u razgovoru sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom, optužio Hezbolah da koristi položaje UNIFIL-a u Libanu kao zaklon.

Kako je preneo Tajms of Izrael, Galant je u sinoćnjem razgovoru Ostinu rekao da su incidenti u kojima su ranjeni mirovnjaci UNIFIL-a u Libanu pod istragom, i optužio je Hezbolah da je namerno pucao sa lokacija koje su bile blizu UNIFIL-ovih pozicija.

Kako je saopšteno iz Galantove kancelarije, on je tokom razgovora naglasio da ce, "dok se suočavaju sa ovim značajnim operativnim izazovom, Izraelske odbrambene snage (IDF) nastaviti da preduzimaju mere kako bi izbegle nanošenje štete trupama UNIFIL-a i položajima mirovnih snaga.

12:29

NBC: Zvaničnici SAD veruju da će Izrael gađati iranska vojna i energetska postrojenja

Zvaničnici SAD veruju da je Izrael odredio ciljeve svog potencijalnog odgovora na napad Irana ranije ovog meseca i da će gađati iranska vojna i energetska postrojenja, prenela je danas američka tv mreža NBC.

Bliski istok ostaje u stanju visoke pripravnosti zbog daljih eskalacija dok se Izrael bori protiv proiranskih grupa Hezbolah u Libanu i Hamas u Gazi, prenosi Rojters.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: