Svet 11

13.10.2024.

21:11

Uživo Veliki napad Rusije; Gotovi su?; "Potpuno oslobođenje"

Rat u Ukrajini ušao je u 963. dan. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 13 bespilotnih letelica iznad Kurske, Belgorodske i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92.net

Veliki napad Rusije; Gotovi su?; "Potpuno oslobođenje"
Profimedia

Podeli:

"Kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

  • Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU.

Uživo

20:06

Iran: Mi nismo dali Rusiji balističke rakete

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči demantovao je navode da je Iran slao balističke rakete Rusiji za upotrebu u ratu u Ukrajini.

"Jasno sam rekao i opet ponavljam: mi nismo dali Rusiji balističke rakete. Ako Evropi treba nešto da smiri izraelsku ucenu, bolje da nađe drugu priču", napisao je ministar na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks.

18:26

Peskov: Iz Berlina nema predloga za pregovore Šolca i Putina
EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV/REUTERS/POOL / POOL

Nije bilo predloga za održavanje telefonskih razgovora između nemačkog kancelara Olafa Šolca i ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je Interfaksu sekretar za štampu šefa države Dmitrij Peskov.

18:24

Istraga zbog navodnog streljanja devet zarobljenika u Kurščini

Kancelarija generalnog tužioca pokrenula je krivični postupak za verovatno pogubljenje devet ukrajinskih ratnih zarobljenika u regionu Kursk.

Ubistvo ratnih zarobljenika je grubo kršenje Ženevskih konvencija i međunarodni zločin. Pokrenuta je istraga o kršenju zakona i običaja ratovanja, zajedno sa ubistvom s predumišljajem.

Ministar spoljnih poslova Andrij Sibiga apelovao je na međunarodnu zajednicu da oštro odgovori na pogubljenja ukrajinskog vojnog osoblja od strane Rusa.

Istakao je da je ovo grubo kršenje međunarodnog prava.

"Okrutno postupanje Ruske Federacije prema ukrajinskim ratnim zarobljenicima je apsolutno varvarstvo, grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, zakona i običaja ratovanja", rekao je ministar.

18:23


"Plan pobede" Vladimira Zelenskog uskoro će biti predstavljen građanima Ukrajine, saopštio je savetnik šefa njegovog kabineta Mihail Podoljak.
 

18:07

Oborena raketa

Ruski PVO sistemi oborili su raketu Oružanih snaga Ukrajine iznad Kurske oblasti.

17:19

Kraj? "Rusi završavaju"

Ruska vojska bi uskoro trebalo da završi oslobađanje Džeržinska (ukrajinski naziv Toreck), rekao je vršilac dužnosti predsednika Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin na svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

"Obišao sam oslobođeni Džeržinsk. Oslobađa ga 132. brigada. Komandant motorizovanog bataljona sa pozivnim znakom Ostap je govorio o situaciji u gradu, neprijatelj shvata da je Džeržinsk potpuno oslobođen i otvoriće nam dodatne mogućnosti da se preselimo na sever republike. Potpuno oslobođenje Džeržinska je iza ugla", napisao je on, postavljajući video snimak svog putovanja u grad.

17:09

Pogođeni su

Lovac-bombarder Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodio je uporište i koncentraciju ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom regionu Kurske oblasti, ciljevi su uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

16:16

Nastavljaju se žestoke borbe

16:12

Ukrajinski vojni komesari vrše racije i na pijacama

Osim u restoranima i tržnim centrima, zaposleni u ukrajinskim vojnim kancelarijama počeli su da vrše racije i na gradskim pijacama, u potrazi za muškarcima koji se kriju od mobilizacije, objavio je danas lokalni list Strana.ua.

Dan ranije ukrajinski mediji su pisali o velikim prepadima u objektima za zabavu širom zemlje, prenela je agencija RIA Novosti.

Racije su organizovane u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Harkovu, Hmeljnickom, Lavovu i drugim ukrajinskim gradovima.

Osim u noćnim klubovima i barovima, racija je bila organizovana i na koncertu popularne ukrajinske grupe "Okean Elzi" u Kijevu.

"Iz različitih regiona stižu izveštaji o nastavku masovnih racija zaposlenih u TCC-u (teritorijalni regrutacioni centri). Odlaze u restorane i tržne centre. A u Černivcima, kako izveštavaju lokalni stanovnici, danas su vojni komesari blokirali sve izlaze na jednoj od gradskih pijaca. Predstvanici TCC se šetaju između redova i kupe i one koji imaju dokumenta", navedeo je na Telegram kanalu Strana.ua.

Na Internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih kancelarija, tuku i koriste silu nad muškarcima uzrasta za mobilizaciju i odvoze ih minibusevima u nepoznatom pravcu.

Zakon o inteziviranju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja.    

On obavezuje sve obveznike da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu.

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na zahtev zaposlenih u vojnom registru i policiji.

14:21

Pušilin: "Potpuno oslobođenje"

Potpuno oslobođenje Đeržinska (ukrajinski – Toreck) će omogućiti ruskim trupama da se kreću na sever DNR, izjavio je lider republike Denis Pušilin nakon posete ovom gradu, u kome borbe traju već mesecima.

"Posetio sam oslobođeni Đeržinsk. O situaciji mi je ispričao komandant motorizovanog bataljona sa pozivnim Ostap. U gradu se još vode borbe, neprijatelj shvata da će nam potpuno oslobođenje Đeržinska otvoriti dodatne mogućnosti da se krećemo na sever republik", napisao je Pušilin na svom Telegramu.
 

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: