Svet 0

13.10.2024.

16:18

Uživo "Potpuno oslobođenje"; Rusi krenuli da ih totalno unište

Rat u Ukrajini ušao je u 963. dan. Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 13 bespilotnih letelica iznad Kurske, Belgorodske i Brjanske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: B92.net

"Potpuno oslobođenje"; Rusi krenuli da ih totalno unište
Profimedia/Pablo Miranzo / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

"Kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 13 ukrajinskih bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.

  • Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti u našem LIVE BLOGU.

Uživo

16:16

Nastavljaju se žestoke borbe

16:12

Ukrajinski vojni komesari vrše racije i na pijacama

Osim u restoranima i tržnim centrima, zaposleni u ukrajinskim vojnim kancelarijama počeli su da vrše racije i na gradskim pijacama, u potrazi za muškarcima koji se kriju od mobilizacije, objavio je danas lokalni list Strana.ua.

Dan ranije ukrajinski mediji su pisali o velikim prepadima u objektima za zabavu širom zemlje, prenela je agencija RIA Novosti.

Racije su organizovane u Kijevu, Dnjepropetrovsku, Harkovu, Hmeljnickom, Lavovu i drugim ukrajinskim gradovima.

Osim u noćnim klubovima i barovima, racija je bila organizovana i na koncertu popularne ukrajinske grupe "Okean Elzi" u Kijevu.

"Iz različitih regiona stižu izveštaji o nastavku masovnih racija zaposlenih u TCC-u (teritorijalni regrutacioni centri). Odlaze u restorane i tržne centre. A u Černivcima, kako izveštavaju lokalni stanovnici, danas su vojni komesari blokirali sve izlaze na jednoj od gradskih pijaca. Predstvanici TCC se šetaju između redova i kupe i one koji imaju dokumenta", navedeo je na Telegram kanalu Strana.ua.

Na Internetu su široko rasprostranjeni video snimci prisilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih kancelarija, tuku i koriste silu nad muškarcima uzrasta za mobilizaciju i odvoze ih minibusevima u nepoznatom pravcu.

Zakon o inteziviranju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja.    

On obavezuje sve obveznike da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od dana stupanja zakona na snagu.

Zakonom je predviđeno da vojni obveznici moraju stalno da nose sa sobom vojnu legitimaciju i da je predoče na zahtev zaposlenih u vojnom registru i policiji.

14:21

Pušilin: "Potpuno oslobođenje"

Potpuno oslobođenje Đeržinska (ukrajinski – Toreck) će omogućiti ruskim trupama da se kreću na sever DNR, izjavio je lider republike Denis Pušilin nakon posete ovom gradu, u kome borbe traju već mesecima.

"Posetio sam oslobođeni Đeržinsk. O situaciji mi je ispričao komandant motorizovanog bataljona sa pozivnim Ostap. U gradu se još vode borbe, neprijatelj shvata da će nam potpuno oslobođenje Đeržinska otvoriti dodatne mogućnosti da se krećemo na sever republik", napisao je Pušilin na svom Telegramu.
 

13:09

Rusi se "sručili" na 138 okruga Ukrajine

Ruske trupe gađale su i oštetile infrastrukturu vojnog aerodroma, skladišta dronova i pripadnike Oružanih snaga Ukrajine u 138 okruga, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Operativno-taktička avijacija, jurišna bespilotna letelica, raketne snage i artiljerija grupacija Oružanih snaga Ruske Federacije oštetile su infrastrukturu vojnog aerodroma, skladišta bespilotnih letelica, kao i skupine neprijateljske vojske i opreme u 138 regiona, saopšteno je iz tog ministarstva, a prenela je RIA Novosti.

Prema navodima ministarstva, sistemi protivvazdušne odbrane oborili su pet raketa HIMARS američke proizvodnje, dve navodjene rakete dugog dometa "Neptun" i 36 dronova.

12:36

Zelenski očajan

Ruska vojska lansirala je na Ukrajinu oko 900 navođenih bombi, više od 40 raketa i 400 dronova za nedelju dana, objavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Fejbuku.

Opširnije pročitajte OVDE.

12:26


Ruska vojska uništila je na harkovskom pravcu osmočlanu ukrajinsku izviđačku grupu, a na jednom od boraca pronađen je ševron sa zastavom SAD, izjavili su za Sputnjik u ruskoj vojsci.
 

12:23

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:


Grupa "Centar" oslobodila je naselje Mihajlovka u DNR i odbila 11 protivnapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika, a uništena su tri oklopna vozila "hamvi", oklopno vozilo "kirpi", pet automobila, četiri haubice D-30 i protivtenkovski top "rapira";

Na lipcovskom i volčanskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 40 vojnika. Snage grupe "Sever" uništile su tri automobila, dva oruđa D-20, dve haubice D-30 i skladište bespilotnih letelica;

Ruske snage uništile su infrastrukturu vojnog aerodroma i skladišta dronova ukrajinske vojske;

Ukrajinske snage izgubile su do 615 vojnika i skladište oružja u zoni odgovornosti grupe "Jug". Uništeno je pet automobila, haubica FH-70, haubica "msta B", dve haubice D-30, artiljerijsko oruđe M119, vozilo raketnog sistema "grad", stanica za radioelektronsko ratovanje "anklav N" i skladište municije;

U zoni odgovornosti grupe "Zapad" poginulo je i ranjeno do 510 ukrajinskih vojnika. Ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Protivnik je izgubio oklopni transporter M113, borbeno vozilo pešadije, oklopno vozilo "kozak", 12 kamioneta, artiljerijsko oruđe "krab", haubicu M198, dve haubice D-30, artiljerijsko oruđe L119, vozilo raketnog sistema "grad", stanica za protivbaterijsku borbu i tri skladišta municije;

U zoni odgovornosti grupe "Istok" poginulo je i ranjeno do 130 ukrajinskih vojnika. Uništen je tenk, oklopno vozilo pešadije, tri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe "krab";

Jedinice grupe "Dnjepar" uništile su pet automobila, haubicu D-30, stanica za kontrabaterijsku borbu AN/TPKu-36 i dva skladišta oružja. Poginulo je i ranjeno više od 50 ukrajinskih vojnika;

Ruska PVO je tokom proteklog dana oborila pet raketa "hajmars", dve rakete "neptun" i 36 bespilotnih letelica.
 

12:21

Hiljade mrtvih

12:20

Kijev: Rusija na Ukrajinu lansirala 68 dronova, četiri rakete

Rusija je tokom noći lansirala 68 dronova i četiri rakete na teritoriju Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Dve balističke rakete "iskander-M" pogodile su Poltavsku i Odesku oblast, a dve vođene vazdušne rakete Kh-59 gađale su Černigovsku i Sumsku oblast, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu.

Ukrajinske jedinice PVO uništile su 31 dron, dok je 36 nestalo, a najverovatnije ih je presrela ukrajinska strana, saopštava kijevska vojska.

Navodi se da je preostali dron još u vazduhu.

11:41

Rusi zauzeli Mihajlovku

Jedinice grupe ruskih trupa "Centar" oslobodile su selo Mihajlovku u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Jedinice grupe trupa Centar, kao rezultat odlučnih akcija, oslobodile su selo Mihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici - navodi se u poruci.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: