Svet 2

12.10.2024.

16:57

Poljska suspendovala pravo na azil

Premijer Poljske Donald Tusk najavio privremenu suspenziju prava na azil kao deo strategije da ilegalnu migraciju svede na minimum.

Izvor: DW

Poljska suspendovala pravo na azil
EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Podeli:

Poljska će privremeno suspendovati pravo na azil, najavio je premijer Donald Tusk u subotu. Takođe je izjavio da je to deo njegove nove migracione strategije.

"Zahtevaću priznanje ove odluke u Evropi".

S obzirom na sporazum o azilu u EU, Tusk je zapretio da neće poštovati niti primenjivati evropske ideje koje bi ugrozile bezbednost njegove zemlje.

Na kongresu njegove Građanske koalicije, najveći član poljske koalicione vlade, Tusk je zatražio da država mora ponovo da povratit stoprocentnu kontrolu nad time ko dolazi u Poljsku i ulazi u države članice EU.

Tusk je rekao da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin i krijumčari ljudi koriste pravo na azil koriste na način koji se protivi suštini tog prava. Pored toga, liberalno-konzervativni političar je najavio: "Smanjićemo ilegalnu migraciju u Poljsku na minimum."

Plan u utorak na sastanku vlade

Tusk je rekao da će svoju novu predstaviti migracionu strategiju na sastanku vlade u utorak 15. oktobra, na prvu godišnjicu izbora koji su doveli koaliciju na čijem je čelu na vlast.

Od preuzimanja funkcije u decembru 2023, Tusk sprovodi strogu politiku prema migraciji, koja je dobila široku podršku javnosti, ali je razočarala aktiviste koji su se nadali da će on napustiti pristup prethodne, nacionalističke vlade PiS-a.

Još u četvrtak, poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski najavio je pooštravanje pravila za izdavanje viza. Prema novim pravilima, više neće biti netransparetnih načina za ubrzano dobijanje vize.

Poljska ovim nastavlja sa strogim pristupom po pitanju migracija. Još u julu, vlada je donela odluku da vojnici na granici mogu koristiti lakše vatreno oružje.

Organizacije za ljudska prava kritikovale su ovaj potez. Ipak, mnogi Poljaci podržavaju ove mere.

Krtiika nevladinih organizacija

Marisja Zlonkjevič iz organizacije Grupa Granica, nevladine organizacije koja pomaže migrantima na granici, rekla je da je suspenzija prava na azil protivustavna i da će migrante gurnuti u ruke krijumčara ljudi.

"Premijer Tusk krši ustav koji je obećao da će braniti... Ne možete selektivno isključiti ili lišiti ljude ustavnih prava", rekla je ona.

Migracija je veliki u Poljskoj od 2021. kada je veliki broj ljudi, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike, počeo ilegalno da pokušava da pređe granicu sa Belorusijomu krizi koju su, prema Varšavi i Evropskoj uniji, orkestrirali Minsk i Moskva. Međutim, Rusija i Belorusija negiraju odgovornost za to.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: