Svet 1

12.10.2024.

16:10

Navaljni je znao da će umreti u zatvoru?

Memoari preminulog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji će biti objavljeni krajem meseca, otkrivaju da je on verovao da će umreti u zatvoru.

Izvor: Tanjug

Navaljni je znao da će umreti u zatvoru?
EPA-EFE/ SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Magazin Njujorker objavio je odlomke iz memoara nazvanih Patriot koji će biti objavljeni 22. oktobra.

Navaljni je preminuo u zatvoru u Rusiji dok je izdržavao kaznu od 19 godina zbog optužbi za nekoliko krivičnih dela, uključujući i vođenje ekstemističke grupe, za koje je tvrdio da su politički motivisane, preneo je Vašington tajms.

On je uhapšen 2021. po povratku iz Nemačke gde se oporavljao od trovanja nervnim agensom za šta je krivio Kremlj, i od tada su mu izrečene tri zatvorske kazne.

Kako navodi Vašington tajms, ruski zvaničnici su odlučno negirali umešanost u njegovo trovanje i smrt.

Izdavač Alfred A. Knopf najavio je memoare u aprilu, a kako je naveo, Navaljni je na njima počeo da radi dok se oporavljao od trovanja i nastavio da ih piše kasnije u Rusiji.

"Provešću ostatak života u zatvoru i tu ću i umreti", napisao je on u martu 2022.

Navaljni je dodao da neće imati sa kim da se oprosti i da nikada neće videti svoje unučiće.

Iako se pomirio sa svojom sudbinom, njegovi memoari pokazuju da je imao odlučan stav protiv korupcije u Rusiji, navodi Vašington Tajms.

"Moj stav prema tome svakako nije pasivnost. Pokušavam da učinim sve što odavde mogu kako bih zaustavio autoritarizam, ili da budem skromniji, da doprinesem tome", pisao je Navaljni.

U odlomku memoara koji je napisao mesec dana pred smrt, on je naveo da je na pitanje drugih zatvorenika i čuvara zašto se vratio, odgovorio da nije želeo da odustane od svoje zemlje ili da je izda.

"Ako vaša uverenja nešto znače, onda morate biti spremni da se za njih zauzmete i ako je neophodno žrtvujete", zaključio je Navaljni.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: