Svet 0

12.10.2024.

23:58

Počela osveta Irana; Ispaljene rakete; Naređeno: "Bežite"

Oružani sukobi u Libanu i Pojasu Gaze vode se nesmanjenom žestinom. Izrael je nastavio napade u južnom Libanu.

Izvor: B92.net

Počela osveta Irana; Ispaljene rakete; Naređeno: "Bežite"
Profimedia

Podeli:

Izraelske položaje gađaju i pripadnici Hezbolaha, te rat preti da se proširi zbog povećanja zaraženih snaga.

Završeno

23:55

Izrael: Iz Libana ispaljeno oko 40 raketa, većina presretnuta

Izraelska vojska saopštila je da je večeras oko 40 raketa ispaljeno iz Libana na Izrael u odvojenim napadima, pri čemu su sve presretnute ili sletele na otvorena područja.

Prema saopštenju, prvi napad je uključivao oko 25 raketa, a drugi oko 15.

Oba napada su aktivirala su sirene za vazdušnu opasnost u nekoliko naselja u Gornjoj Galileji, prenosi Tajms of Izrael. .

23:36

CNN: Iran obavestio SAD i druge zemlje Bliskog istoka da će uzvratiti na napad Izraela

Iran je obavestio SAD i neke zemlje na Bliskom istoku da će uzvratiti na svaki novi napad Izraela, rekao je danas za CNN izvor u Teheranu koji je upoznat sa diplomatskim razgovorima.

U petak je izvor rekao za CNN da je izraelski kabinet razgovarao o tome kako da odgovori na iranski raketni napad 1. oktobra, ali nije doneo odluku o tome.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je novu sednicu vlade za nedelju, rekao je izraelski zvaničnik američkoj televiziji, Kada i gde će se tačno održati sastanak, nije još poznato.

23:00

Izrael proširio zabranjenu vojnu zonu na severu Izraela zbog napada Hezbolaha

Izraelska vojska saopštila je da je danas zabranila pristup područjima oko pojedinih gradova na severu Izraela nakon izvršene bezbednosne procene, čime je proširena vojna zona, kao i da je izvršena evakuacija stanovništva iz tog područja zbog raketnih napada libanske militantne grupe Hezbolah.

U saopštenju se ističe da će zatvorena vojna zona duž granice sa Libanom sada uključivati i oblasti oko gradova Zerait, Šomara, Štula, Natua i Eben Menahem.

Vojska je prethodno danas saopštila da je Hezbolah ispalio oko 320 projektila iz Libana na Izrael tokom jevrejskog praznika pokajanja i pomirenja, Jom Kipura, koji je počeo juče i završio se danas sa zalaskom sunca.

Pre najnovije evakuacije, sa severa Izraela bilo je raseljeno oko 60.000 stanovnika zbog napada Hezbolaha.

20:00

Izraelska vojska: Hezbolah ispalio oko 320 projektila na Izrael tokom Jom Kipura

Izraelska vojska saopštila je danas da je libanska militantna grupa Hezbolah ispalila oko 320 projektila iz Libana na Izrael tokom jevrejskog praznika pokajanja i pomirenja, Jom Kipura, koji je počeo juče, a završen danas sa zalaskom sunca.

"Tokom praznika Jom Kipura, oko 320 projektila koje je ispalila teroristička organizacija Hezbolah prešlo je iz Libana u Izrael", navodi se u saopštenju, preneo je Tajms of Izrael.

Sirene su se danas oglasile u severnim delovima Izraela zbog raketnih napada iz Libana, uključujući gradove Safed, Roš Pinu, Mačanaim, Birieh, Hacor Haglilit, Kaditu, Amuku, Bar Jokai i Dalton.

Sirene su se oglasile i u pograničnom gradu Margaliotu, kao i u blizini Nazareta. Izraelska vojska saopštila je da je oborila raketu koja je iz Libana lansirana na centralnu Galileju. Nema podataka o eventualno povređenima ili šteti.

18:24

Libansko ministarstvo: Najmanje devet osoba poginulo, 28 ranjeno u izraelskim napadima

Najmanje devet osoba je poginulo, a 28 je ranjeno danas u izraelskim napadima u Libanu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Libana.

U saopštenju se navodi da su napadi izvedeni na dva sela, jedno severno i jedno južno od glavnog grada Bejruta, prenosi Al Džazira.

"U izraelskom napadu na selo Majsra u okrugu Keservan poginulo je pet osoba, dok je 14 lica ranjeno", navodi se u saopštenju.

Odvojeno, dodaje se da su "četiri osobe poginule, a 14 ranjeno" u izraelskom napadu na Barju u okrugu Šuf južno od libanske prestonice. Izraelska vojska prethodno je naredila stanovnicima 22 sela na jugu Libana da se evakuišu u oblasti severno od reke Avali.

18:22

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani zatražio je danas da Izrael pruži odgovore na ovonedeljne napade na sedište misije UNIFIL u Libanu i dve njegove italijanske baze.

18:13

Palestinci: SAD mora da natera Izrael da zaustavi agresiju u Gazi i Zapadnoj obali

Palestinci su pozvali Sjedinjene Američke Države da prestanu da podržavaju Izrael i primoraju izraelsku vladu da "prekine agresiju" i povinuje se međunarodnim rezolucijama.

Nabil Abu Rudejneh, portparol kancelarije palestinskog predsednika, rekao je da Izrael mora da poštuje međunarodne sudske presude.

"Američka administracija mora da natera svog strateškog saveznika, Izrael, da zaustavi agresiju u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, i da se pridržava međunarodnih rezolucija o legitimitetu i međunarodnih sudskih presuda", rekao je Rudejneh, prenela je Anadolija.

Dodao je da Izrael bez prestanka "nastavlja sa brutalnim zločinima u regionu".

"Vašington mora da zaustavit podršku Izraelu, koji nastavlja sa brutalnim zločinima, paleći regiion i gurajući ga prema eksploziji velikih razmera, koju niko neće moći obuzdati", rekao je Rudejneh.

Rudejneh smatrao da je SAD odgovoran za "genocid“ Izraela u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalemu.

18:12

Borelj: EU duboko zabrinuta zbog izraelskog predloga zakona o blokadi UNRVA

Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog predloga zakona o radu Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRVA) koji se trenutno razmatra u izraelskom parlamentu, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Profimedia/xDidierxLebrunx

"EU snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa tim pitanjem i deli zabrinutost da bi taj zakon, ako bude usvojen, imao katastrofalne posledice jer bi sprečio Agenciju UN da nastavi da pruža usluge i zaštitu palestinskim izbeglicama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, kao i u Gazi", naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

18:12

UNIFIL: Povređen peti pripadnik mirovnih snaga UN u južnom Libanu

Još jedan pripadnik mirovnih snaga UN ranjen je u južnom Libanu, saopštile su Mirovne snage UN u Libanu (UNIFIL).

To je peti pripadnik multinacionalnih snaga koji je povređen poslednjih dana, preneo je Bi-Bi-Si.

UNIFIL je naveo da je pripadnik mirovnih snaga povređen sinoć u sedištu misije u južnom gradu Nakura, u vojnim aktivnostima koje su se odvijale u blizini i dodao da se ne zna poreklo pucnjave.

"On je podvrgnut operaciji u našoj bolnici u Nakuri da bi mu bio uklonjen metak i trenutno je u stabilnom stanju", navodi se u saopštenju.

U južnom Libanu su nastavljeni sukobi, a izraelske snage pozvale su mirovne snage UN da napuste svoje položaje.

Portparol UNIFIL rekao je da je doneta "jednoglasna odluka" da se ostane u pograničnom regionu.

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: