Svet 0

12.10.2024.

11:35

Upali su u glavni grad: Najavljena odmazda

Severna Koreja optužila je Južnu Koreju da je letela dronovima iznad svog glavnog grada Pjongjanga kako bi širila antirežimsku propagandu, upozoravajući na odmazdu, izvestili su u subotu severnokorejski državni mediji, prenela je Anadolu.

Izvor: Avaz.ba

Upali su u glavni grad: Najavljena odmazda
EPA/JEON HEON-KYUN

Podeli:

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje saopštilo je da je Južna Koreja izvršila tri infiltracije bespilotnih letelica iznad Pjongjanga u oktobru, pri čemu su bespilotne letelice navodno bacale letke u kojima se kritikuje Sever. Prema severnokorejskim novinama Rodong Sinmun, incidenti su se dogodili 3. i 9. oktobra, nakon čega je usledila ponoćna infiltracija dronova 10. oktobra koja je rasula veliki broj letaka po centralnom Pjongjangu.

Severna Koreja je te akcije opisala kao provokaciju i upozorila da će Seul platiti cenu za ono što je opisala kao kršenje svog vazdušnog prostora i suvereniteta.

"Nedavni upad u vazdušni prostor predstavlja ozbiljan zločin koji zadire u suverenitet DNRK (Demokratske Narodne Republike Koreje) i jasan cilj ostvarivanja prava na samoodbranu", navodi se u saopštenju i dodaje da je severnokorejska vojska dobio je instrukcije da proceni potencijalne mere odmazde.

Pjongjang je upozorio da će se na sve dalje provokacije odmah odgovoriti bez prethodnog obaveštenja.

Optužba je usledila nakon perioda pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu. Severna Koreja je u sredu saopštila da će prekinuti putne i železničke veze sa Južnom Korejom kao odgovor na vojne vežbe na jugu i povećano raspoređivanje američkih nuklearnih sredstava u regionu. Južna Koreja je osudila taj potez, rekavši da ih Pjongjang nije unapred obavestio.

Tenzije u regionu su eskalirale poslednjih meseci, podstaknute zajedničkim američko-južnokorejskim vojnim vežbama i nizom severnokorejskih raketnih testova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: