Svet 4

12.10.2024.

9:43

Kim poslao vojsku: Severna Koreja na strani Putina

Institut za proučavanje rata (ISV) osvrnuo se na aktuelna dešavanja na frontu širom Ukrajine i posebnu pažnju posvetio ulozi Severne Koreje u ovom sukobu.

Izvor: Klix.ba

Kim poslao vojsku: Severna Koreja na strani Putina
EPA-EFE/KCNA

Podeli:

Iako je već poznato da Severna Koreja snabdeva rusku vojsku naoružanjem, tj. pre svega sa granatama, pojavile su se nove informacije o severnokorejskim vojnicima koji mogu imati ulogu na ukrajinskom frontu.

Naime, južnokorejski i ukrajinski zvaničnici identifikovali su severnokorejska vojna lica koja se već bore u Ukrajini. Ono što je zanimljivo jeste da se mnogi severnokorejski vojnici nalaze unutar Rusije i čekaju naređenje za odlazak na front.

"Ukrajinski zvaničnici su rekli da nekoliko hiljada severnokorejskih vojnika obučava unutar Rusije i da bi ruska vojna komanda mogla da ih rasporedi na liniju fronta u Ukrajini do kraja 2024. godine ili u ruske granične oblasti kako bi oslobodile ruske rezerve za borbu unutar Ukrajine. prema ISV .

Kada je reč o osoblju koje se nalazi u Ukrajini, ističe se da severnokorejski zvaničnici deluju u Donjeckoj oblasti.

"Nejasan je obim grupisanja severnokorejskih snaga koje bi Rusija mogla da rasporedi na liniju fronta", objašnjava ISV.

O aktivnostima Severne Koreje u Ukrajini ranije je govorio i šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov, koji je rekao da Kijev ima velike probleme sa Pjongjangom.

"Od svih saveznika Rusije, naš najveći problem je Severna Koreja jer sa količinom vojne opreme koju isporučuju oni zaista utiču na intenzitet borbi", rekao je on na konferenciji u Kijevu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: