Svet 0

11.10.2024.

19:48

Raste panika na Bliskom istoku: Zemljotres ili nuklearno testiranje?

Nekoliko dana nakon što je objavljena vest o zemljotresu u iranskoj provinciji Semnan, na društvenim mrežama se nastavljaju spekulacije da je zemljotres izazvao prvi nuklearni test Irana, piše Euronjuz.

Izvor: Jutarnji.hr

Raste panika na Bliskom istoku: Zemljotres ili nuklearno testiranje?
Shutterstock/zef art

Podeli:

U subotu u 22.45 seizmografski centar Univerziteta u Teheranu saopštio je da je zemljotres jačine 4,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio grad Aradan u iranskoj provinciji Semnan, a potresi se osetili i u delovima istočnog Teherana.

Epicentar zemljotresa dogodio se na dubini od 12 kilometara pod zemljom.

Nekoliko sati nakon što je zemljotres objavljen, korisnici društvenih mreža počeli su da spekulišu da je režim u Teheranu pokušao da izvrši svoju prvu podzemnu nuklearnu probu, verovatno kao sredstvo odvraćanja od izraelskih napada na njegovoj teritoriji.

Spekulacije su se vrtele dok su zvaničnici Islamske Republike i komandanti Revolucionarne garde više puta pretili da će Teheran promeniti svoju doktrinu vojne odbrane ako se ekonomski, politički i vojni pritisci pojačaju na zemlju, što bi zahtevalo promenu fatve iranskog lidera o nezakonitosti nuklearnog oružja.

Novinski sajt NorNjuz koji neformalno deluje kao glavni informativni portal za Savet za nacionalnu bezbednost Islamske Republike, odbacio je te spekulacije kao "glasine"i ponovio da su nuklearne probe u suprotnosti sa iranskom nuklearnom i odbrambenom doktrinom.

Međutim, ideja da Iran nikada ne bi sproveo takav test bez najave promene politike ne znači nužno zabranu testiranja. Da li Iran ima tajni poligon za nuklearno testiranje?

U 2019. godini, Fondacija za odbranu demokratije, istraživački centar sa sedištem u Vašingtonu, objavila je izveštaj da je Iran započeo program izgradnje podzemnih poligona za nuklearna testiranja, poznat kao "Field Project".

Fondaciju je na pet godina sankcionisalo Ministarstvo spoljnih poslova Irana zbog "proizvodnje i širenja laži, podsticanja, savetovanja, lobiranja i negativnih propagandnih kampanja protiv Islamske Republike sa ciljem da učestvuje u uvođenju i intenziviranju ekonomskih sankcija".

Prema izveštaju iz 2019. godine, istraživači Fondacije "identifikovali su verovatnu lokaciju (u oblasti jugoistočno od Semnana) gde su 2003. sprovedena podzemna ispitivanja nenuklearnih eksploziva kao deo razvoja seizmičkih metoda za merenje jačine podzemnih nuklearnih eksploziva."

Ovo povećava izglede da bi zemljotres prijavljen u Semnanu mogao biti povezan sa prvim nuklearnim testom Teherana.

Iako je Iran ranije priznao postojanje svemirskog centra "Imam Homeini" i raketne baze jugoistočno od Semnana, mesto je udaljeno više od 100 kilometara od epicentra zemljotresa. Međutim, neki korisnici društvenih medija nastavljaju da spekulišu da Iran možda ima neprijavljeno podzemno nuklearno postrojenje u provinciji Semnan, u da ga radije koristi kao poligon za testiranje umesto da ih sprovodi u dobro poznatom postrojenju kao što je Natanc.

Teheran je dosledno odbijao da otkrije svoje nuklearne aktivnosti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Istovremeno, Iran se nalazi u seizmičkoj zoni i takvi zemljotresi nisu neobični ili čudni.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: