Svet 0

11.10.2024.

18:28

Tragedija u Pakistanu: Ubijen 21 rudar; Sumnjna se na oslobodilačku armiju?

Nepoznate naoružane osobe ubile su 21 rudara i ranile još šest na jugoistoku Pakistana u nemirnoj provinciji Beludžistan, na tromeđi Pakistana, Irana i Avganistana, rekao je danas jedan policijski zvaničnik.

Izvor: Beta

Tragedija u Pakistanu: Ubijen 21 rudar; Sumnjna se na oslobodilačku armiju?
Shutterstock/Alexander_Z

Podeli:

Do napada je došlo nekoliko dana pred veliki bezbednosni samit u glavom gradu Pakistana, Islamabadu, a za napadačima je krenula potera.

Napadači su prethodne noći u mestu Duki upali u prostorije u kojima rudari odsedaju, opkolili ih i otvorili vatru na njih, a potom su na instalacije u rudniku pucali iz raketnih bacača i bacali na njih granate, pričinivši štetu.

Većina žrtava je iz oblasti Beludžistan u kojima živi pripadnici plemenske zajednice Paštuni. Trojica poginulih i četvoro ranjenih potiče iz Avganistana.

Gnevni zbog nasilja, lokalni prodavci zatvorili su radnje, a izbio je i celodnevni štrajk.

Jedan od kritično ranjenih rudara umro je kasnije u bolnici od zadobijhenih rana.

Prema rečima lokalne policije, rodbina odbija da sahrani svoje najmilije koji su ubijeni i posedala je na mestu napada u znak protesta. Iako islamska tradicija nalaže momentalnu sahranu, demonstranti insistiraju na tome da vlasti prvo uhapse napadače.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali će sumnja najverovatnije pasti na zabranjenu Beludžistansku oslobodilačku armiju, koja napada i civile i pakistanske snage bezbednosti.

Nekoliko separatističkih grupa deluje u Beludžistanu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: