Svet 2

11.10.2024.

16:57

Fotofiniš kampanje: Kamala i Tramp izjednačeni?

Predizborna anketa Volstrit džurnala pokazala je da Kamala Haris i Donald Tramp uživaju jednaku podršku u sedam ključnih saveznih država koje bi mogle da odluče o ishodu predsedničkih izbora u Americi.

Izvor: Index.hr

Fotofiniš kampanje: Kamala i Tramp izjednačeni?
Profimedia

Podeli:

Prema anketi, Haris ima marginalno vođstvo od dva procentna poena u Arizoni, Džordžiji i Mičigenu, dok Tramp vodi šest procentnih poena u Nevadi i jedan u Pensilvaniji. Izjednačeni su u Severnoj Karolini i Viskonsinu.

Anketa od 600 registrovanih birača sprovedena je između 28. septembra i 8. oktobra sa marginom greške od četiri procentna poena u svakoj državi.

Rezultati anketa:

Arizona - Haris vodi sa 2%

Džordžija – Haris vodi sa 2%

Mičigen - Haris vodi za 2%

Nevada - Tramp vodi 6%

Pensilvanija - Tramp vodi 1%

Severna Karolina - izjednačeni su

Viskonsin - izjednačeni su



Anketa Rojters/Ipsos ove nedelje takođe je predvidela zastoj u trci na nacionalnom nivou, pri čemu Haris drži slabo vođstvo od 46 odsto u odnosu na Trampovih 43.

Istraživanja javnog mnjenja u sedam ključnih država mogu biti važan pokazatelj s obzirom na činjenicu da rezultati u nekim državama odlučuju ko će biti pobednik izbora.

Haris (59) bi osvojila tesnu većinu u izbornom sistemu ako bi pobedila u državama u kojima je u prednosti, prema anketi VSJ.

Ovo je Trampova (78) treća uzastopna ponuda za Belu kuću nakon što je 2020. izgubio od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena. On i dalje lažno tvrdi poraz zbog široko rasprostranjene prevare birača. On se zapravo suočava sa krivičnom prijavom zbog pokušaja da poništi izborne rezultate. On negira te optužbe.

Haris je postala demokratski kandidat nakon što je Bajden odustao od trke za reizbor u julu. Haris je bivša američka senatorka, generalni tužilac Kalifornije i lokalni tužilac koja nastoji da donese novu viziju Amerike i oživi demokratsku koaliciju mladih glasača, Afroamerikanki i žena iz predgrađa, istovremeno otuđujući neke republikanske glasače.

"Ovo je mrtva trka", rekao je za Žurnal republikanski anketar Dejvid Li, koji je sproveo istraživanje sa demokratom Majklom Bosijanom.

Više glasača je reklo da podržava Trampa u vezi sa ekonomijom i imigracijom, dok više misli da bi Haris uradila bolji posao po pitanju stanovanja, zdravstvene zaštite i brige o ljudima poput njih, pokazala je anketa Volstrit džurnala.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: