Svet 0

11.10.2024.

15:40

Napad u Belgiji uoči izbora: Opet, Rusi

Belgija je i danas, peti dan zaredom, na meti proruskih hakera, uoči lokalnih izbora koji će se u toj zemlji održati u nedelju.

Izvor: Tanjug

Napad u Belgiji uoči izbora: Opet, Rusi
Brian A Jackson / Shutterstock.com

Podeli:

Proruska hakerska grupa NoNejm057 izvela je danas nove sajber napade na sajt belgijskog parlamenta, kao i na nekoliko medija, uključujući Belga Njuz i Standard, prenosi Politiko.

Cilj ovakvih sajber napada jeste da zaguše servere zahtevima, nakon čega sajtovi na neko vreme postanu nedostupni.

"Analiza eksperata za sajber bezbednost pokazuje da ovi napadi ni na koji način ne mogu da utiču na izbore”, izjavio je pre dva dana belgijski premijer Aleksander de Kro.

Ministarka za unutrašnja pitanja Hilde Krevits rekla je da se lokalni izbori mogu bezbedno organizovati pošto "kompjuteri koji se koriste tokom izbora nisu ni na koji način povezani na internet i zato ne mogu biti hakovani".

Hakeri su ove sedmice napali sajtove nekoliko belgijskih opština, vlade, lučkih službi, kao i banaka i Centra za sajber bezbednost (CCB).

Iz CCB-a su naveli da ti napadi "nisu opasni" i da samo predstavljaju "neugodnost".

Hakerska grupa je, kako se navodi, saopštila da njeni napadi predstavljaju odgovor na kontinuiranu podršku Belgije Ukrajini, a naročito na najavu da će razmotriti predlog o kupovini i transferu tri haubice "Cezar" Kijevu.

Hakeri su nagovestili mogućnost sajber napada i na dan lokalnih izbora u Belgiji, u nedelju 13. oktobra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: