Svet 0

11.10.2024.

14:05

Elitne ukrajinske jedinice opremljene najboljim vozilima su upale u zamku: Uništeni su VIDEO

Šestog avgusta jake ukrajinske trupe, desetak ili više bataljona od 400 ljudi iz čak osam različitih brigada, izvršile su invaziju na rusku oblast Kursk, brzo zauzevši hiljadu kvadratnih kilometara teritorije dok su napredovale protiv nespremnih branilaca.

Izvor: Index.hr

Elitne ukrajinske jedinice opremljene najboljim vozilima su upale u zamku: Uništeni su VIDEO
EPA-EFE/GEORGE IVANCHENKO

Podeli:

Pet nedelja kasnije, 12. septembra, ukrajinske snage nekoliko četa ili bataljona pokrenule su drugu invaziju, probivši rusko-ukrajinsku granicu u blizini Novog Puta, 35 kilometara zapadno od glavne linije napada prema Kursku.

Očigledni cilj ovog drugog upada bio je ambiciozan: prebaciti trupe na istok do glavne linije i pokušati da se zarobe hiljade ruskih vojnika, piše Forbs.

Zaglavljeni u poljima

Međutim, posle nedelja teških borbi, ukrajinska operacija Novi put je očigledno zaglavljena na poljima južno od grada Veseloja, nekoliko kilometara severno od Novog puta. Dana 20. septembra ili oko 20. septembra, jake ukrajinske snage sa borbenim vozilima nemačke proizvodnje, borbenim vozilima CV90 švedske proizvodnje i tenkovima Strv 122 krenule su duž glavnog puta koji povezuje Veseloje sa Gluškovom, sledećim većim naseljem šest kilometara severoistočno.

Ruska 106. vazdušno-desantna divizija je čekala. Polaganjem mina, artiljerijskom vatrom, protivtenkovskim projektilima i dronovima Rusi su zaustavili ukrajinski napad 20. septembra, kao i napade koji su usledili.

Na video snimku koji je ove nedelje objavila 106. vazdušno-desantna divizija, vidi se 15 ili 16 uništenih ukrajinskih vozila, uključujući neka od najboljih ukrajinskih borbenih vozila: jedno ili dva CV90, Mardera i američke M-2 i Strajkere.

Među najboljim ukrajinskim trupama

Kombinacija vozila naglašava značaj koji je Generalštab u Kijevu pridavao invaziji Novog puta. Čete ili bataljoni iz sastava 21. i 47. mehanizovane brigade (koje su koristile CV90 i M-2) i 95. vazdušno-jurišne brigade (sa marderima i strajkerima) pridružile su se 225. jurišnom bataljonu i 501. bataljonu marinaca u napadima na put prema Veselom Novom i Glushkov. Ovo su najbolje brigade i bataljoni u strukturi ukrajinskih snaga.

Ali i te elitne formacije se bore da prođu Veseloje i uđu u Gluškovo. Sve dok Ukrajinci ne budu mogli da napreduju na glavnom putu koji povezuje ova naselja, njihov glavni cilj – da se suoče sa glavnim snagama koje drže Kursk – ostaće neuhvatljiv.

Ako postoji utešna nagrada za frustrirane Ukrajince, to je činjenica da i Rusi imaju poteškoća na putu Veseloje-Gluškovo.

Protivnapadi 106. vazdušno-desantne divizije ili neke druge padobranske formacije doživeli su istu sudbinu kao i ukrajinski napadi – uništavani su projektilima, artiljerijom i dronom. Na putu i ​​obližnjim oranicama ima havarijskih ruskih vozila koliko i ukrajinskih.

Međutim, vredi napomenuti da Rusi imaju više vozila koja mogu sebi priuštiti da izgube.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: